Privrednici predali Ministarstvu privrede inicijativu za izmenu Zakona o inspekcijskom nadzoru 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Udruženje Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije, predalo je danas Ministarstvu privrede inicijativu da izmenu zakona i pravilnika o inspekcijskom nadzoru kako bi sprečili zatvaranja firmi zbog administrativno-tehničkih propusta i sitnih neslaganja u kasi, čak i zbog manjka ili viška četiri dinara.

Član Upravnog odbora tog udruženja Dragan Subotić rekao je za agenciju Beta da inspekcija masovno zatvara firme, najčešće male i srednje, a veći stepen tolerancije ima prema stranim privrednicima.

„Važeći Zakon o inspekcijskom nadzoru i odgovarajući pravilnik nisu dovoljno precizni zbog čega inspekcija masovno zatvara firme na 15 do 90 dana zbog neslaganja sume novca na računima i u kasi i za četiri dinara. Propisi podjednako tretiraju bilo koju sumu novca, bilo da je reč o minusu ili višku u kasi“, rekao je Subotić.

Dodao je da se to najviše dešava u ugostiteljskim objektima, gde je nemoguće i zbog dobijanja bakšiša da se sume potpuno poklapaju.

Kazna za takav prekršaj je, kako je rekao, 200.000 dinara za pravno lice i 50.000 za odgovorno lice.

Subotić je rekao da inspekcija ima dvostruke aršine i kada kažnjava zbog neizdavanja računa „što je ozbiljan privredni prestup“, ali da je za strane firme veći stepen tolerancije.

Inspekcija se, prema njegovim rečima, prema privrednicima represivno ponaša jer napravi godišnji plan koliko novca treba da prikupi za budžet i teži da ispuni tu normu.

Subotić je rekao za država nije ni svesna da veliku štetu ima zbog zatvaranja objekata jer se tada ne puni budžet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari