"Problem je pronaći i majstora, a njima opet fali šegrta": Najdeficitarniji kadrovi u Novom Sadu 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Najdeficitarniji kadrovi na tržištu rada u Novom Sadu su softver inženjeri, naročito srednjeg i višeg senioriteta. Osim njih, kvalifikovane radne snage nedostaje i u oblasti građevinarstva; armirači, tesari, fasaderi, gipsari, moleri, kranisti i drugi ljudi koji znaju da rukuju građevinskim mašinama.

Kako kažu iz novosadske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, nedostaju još i vozači, električari, vodoinstalateri, zavarivači, ali i kuvari. Od kadrova sa fakultetskim obrazovanjem, nema dovoljno mašinskih i građevinski inženjera sa odgovarajućim licencama, ali i profesora matematike i fizike. Kako nastavljaju, nedostaje i radnika u fabrikama.

“S obzirom na podatke kojima raspolažemo, a na osnovu prijavljenih potreba za zapošljavanjem od strane poslodavaca, možemo reći da su poslovi operatera u proizvodnji jedni od traženijih poslova. Tokom protekle godine, poslodavci su posredstvom Filijale potraživali najviše manipulante u prehrambenoj proizvodnji i u proizvodnji kablova i provodnika”, rekli su iz Filijale u Novom Sadu.

Od samog početka poslovanja novih fabrika u Novom Sadu, NSZ od njih kako kaže, dobija periodične potražnje za kadrovima. Najčešće se traže upravo operateri u proizvodnji.

“Ne zapošljavaju samo radnike iz Novog Sada, već iz celog Južnobačkog okruga, kao i sa teritorije opštine Zrenjanin. Filijala Novi Sad je do sada informisala i uputila na razgovor za posao u kompanije „Lear“ i „Aptiv“ 8.781 nezaposlenih sa evidencije. Upravo počinjemo saradnju i sa novootvorenom fabrikom kompanije Kontinental u Kaću koja se ogleda u posredovanju i selekciji kandidata za rad u proizvodnji u novootvorenoj fabrici”, nastavljaju dalje iz NSZ.

Na evidenciji Nacionalne službe u Novom Sadu trenutno se nalaze 11.563 nezaposlena, od kojih su 2.257 nekvalifikovani i polukvalifikovani, dok je 1.698 registrovano sa trećim nivoom kvalifikacije.

Ekonomista Igor Zarić iz Novog Sada kaže da tržite rada diktira svoj tempo, a postoje čitavi delovi poslovanja, kao što je ugostiteljstvo gde i dalje fali radne snage. Problem je pronaći i majstora, a njima opet fali šegrta. Kako dodaje, kao pomoćnik vodoinstalatera u Novom Sadu možete zaraditi platu skoro kao lekar u Domu zdravlja.

“Da ste mlad čovek i da nemate šta da radite, da li bi pre otišli u ugostiteljstvo i da tamo zaradite od 80.000 do 100.000 dinara sa bakšišom ili u fabriku gde ćete zaraditi najviše 50.000. A slično ćete se naraditi, nije jednostavno niti jedno niti drugo. Imam osećaj da u Novom Sadu fali svega, evo nema ni profesora u školama, oni koji rade su većinom već stariji kadar, mladi su se prebacili na IT i razne digitalne poslove. Bolje im je da predaju engleski deci u Koreji preko interneta, nego da idu svaki dan u školu i tamo doživaljavaju poniženja”, rekao je Zarić.

Ugostitelj Milan iz Novog Sada kaže da se trenutno konobari još mogu pronaći, ali da od maja kreće “frka”. Dobar deo konobara i kelnera sprema se na sezonu na Jadanu.

“Kolege mi kažu da se u Beogradu već ne može naći konobara, a u Novom Sadu to sad polako kreće. I nama, za sada, odlazi jedna konobarica pa tražimo preko oglasa novog radnika. U Hrvatskoj većinom dobiju 1200 evra i plaćen smeštaj, još imaju i bakšiš, to je značajno više nego što zarade ove. Sa druge strane, njima su tamo cene tri puta skuplje nego kod nas. Prošlo leto jednostavno nismo imali radnika, pa smo radili samo četiri dana nedeljno. Na kraju smo u avgustu uzeli kolektivni godišnji. Nema tu nekog rešenja nego da se dignu cene rada konobarima, ali onda bi i cena pića bila skuplja”, izjavio je Milan.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari