Profesor Ekonomskog fakulteta: Inicijativa Otvoreni Balkan dobra, ali već je jednom potpisana 1Foto: Medija centar Beograd

Inicijativa za regionalnu saradnju Mini Šengen, koja obuhvata Albaniju, Severnu Makedoniju i Srbiju, a od danas ima novo ime Otvoreni Balkan (Open Balkan), dobra je jer će za te države važiti ista pravila u izvozu uvozu robe i slobodnom pristupu radne snage, ali je to jednom već bilo potpisano i ne vidim tu ništa novo, rekao je danas profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić.

„Ta inicijativa je već jednom potpisivana između tri države i dobra je jer će, naročito leti, olakšati transport robe, pošto će jedan sertifikat o fitosanitarnoj ispravnosti robe važiti na teritoriji sve tri države“, rekao je Savić, kometarišući danas potpisana tri memoranduma između Srbije, Makedonije i Albanije o izvozu, kretanju radne snage i saradnji u zaštiti od katastrofa.

Na kraju Foruma za regionalnu ekonomsku saradnju u Skoplju danas su potpisana tri memoranduma o saradnji – Memorandum o razumevanju o saradnji na olakšanju uvoza, izvoza i kretanja robe na Zapadnom Balkanu, Memorandum o razumevanju o saradnji u vezi sa slobodnim pristupom tržištu rada na Zapadnom Balkanu i Sporazum o saradnji u zaštiti od katastrofa na Zapadnom Balkanu.

Na sastanku u Skoplju dogovoreno je i da od 1. januara 2023. budu ukinute granične kontrole između Srbije, Severne Makedonije i Albanije, a memorandume su potpisali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijeri Albanije i Severne Makedonije Edi Rama i Zoran Zaev.

Savić je rekao da će ta inicijativa omogućiti da na teritoriji te tri države važe ista pravila i da će to, bez obzira što nije reč o velikim teritorijama, olakšati poslovanje privrede, pa „ko bude bolji taj će uspeti“.

„To je već jednom potpisano, 2019. godine i dogovoreno je da građani mogu putovati sa ličnim kartama i da je otvoreno tržište radne snage. Ne vidim sada ništa novo u potpisanim trilateralnim memorandumima“, rekao je Savić.

Dodao je da su potpisnici memoranduma verovatno hteli još jednom da potvrde dogovor, a da su „uskoro i izbori“.

„Kada je ta inicijativa potpisana najviše straha u Srbiji je bilo da će radna snaga iz Albanije preplaviti srpsko tržište, ali se to nije dogodilo“, rekao je Savić i istakao da je važno da taj dogovor i funkcioniše.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari