Profesor radnog prava: Vučić je direktor Srbije, radna prava nisu tema 1Foto: FoNet Zoran Mrđa

Profesor radnog prava Univerziteta u Kragujevcu Bojan Urdarević izjavio je da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponaša kao „direktor Srbije“ i da u takvoj državi položaj radnika nije tema.

„Predsednik koji kaže kolika će vam biti plata, nije predsednik države nego direktor firme a Srbija je verovatno najmoćnija korporacija u Evropi jer na raspolaganju ima i vojsku i policiju i golem budžet. Položaj radnika u takvoj državi uopšte nije tema jer ako nećeš ti, ima Vijetnamaca koji hoće. Njih će biti sve više, zato što u Srbiju ulazi kako ko stigne i bez ikakve provere, dok naši radnici beže u Hrvatsku, Nemačku i druge zemlje Zapadne Evrope“, izjavio je Urdarević u intervjuu za portal Nezavisnost.org.

Povodom presude Vrhovnog kasacionog suda (VKS) da pomoćno osoblje u školama koje prima minimalnu zaradu, nema pravo na dodatne naknade za topli obrok i regres za godišnji odmor, Urdarević je kazao da „svi koji se bave radnim pravom znaju da se naknada za ishranu u toku rada i regres za korišćenje godišnjeg odmora isplaćuju posebno, mimo minimalne zarade“.

„Jasno je da je ovo nonsens i ako je ovo država, a jeste, u kojoj jedan čovek određuje kolika će biti minimalna plata, ako isti taj čovek nabavlja respiratore i neće da kaže po kojoj ceni, zašto onda takav sistem ne bi mogao da utiče na odluku ovog ali, bojim se, i svakog drugog suda. Jer, ovde nema institucija niti se one čine potrebnim kad imate jednog čoveka koji o svemu odlučuje“, ocenio je profesor.

On smatra da u Srbiji nema pravne sigurnosti radnika, i podseća da ovo „nije prvi put da se sudske odluke menjaju o istoj stvari bez ikakvih izmenjenih okolnosti a to ne bi smelo da se događa“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari