Proizvođači mleka u Novom Pazaru dobili merkantilni kukuruz iz Robnih rezervi 1Foto: pixabay/keem1201

Više od 2.140 tona merkantilnog kukuruza, iz Robnih rezervi, podeljeno je proizvođačima mleka na teritoriji Novog Pazara i u sjeničkoj i tutinskoj opštini.

Pravo na pomoć ostvarilo je 1.856 poljoprivrednika sa područja ove tri lokalne zajednice. Dobili su po 240 kilograma kukuruza po grlu muzne krave.

Na novopazarskoj teritoriji, pomoć od 227 tona dobilo je 205 proizvođala mleka. U tutinskoj opštini opredeljeno je 770 tona za 659 poljoprivrednika.

Najviše merkantilnog kukuruza iz Robnih rezervi, 1.148 tona, dobili su poljoprivrednici na području opštine Sjenice. Pravo na pomoć ostvarilo je 956 domaćinstava koja se bave proizvodnjom mleka.

-Uslov da se dobije ova vrsta pomoć bila je korišćenje premija za proizvodnju mleka i da su poljoprivredna gazdinstva registrovana – kaže Nihad Hasanoić, direktor Poljoprivredne stručno-savetodavne službe (PSSS) u Novom Pazaru.

Lokalna samouprava u Novom Pazaru obezbedila je besplatan prevoz  kukuruza za poljoprivrednike sa ovog područja. Isto je učinjeno u tutinskoj opštini, a sjeničkoj opštini ceo posao prepušten je korisnicima pomoći.

Na području ove tri lokalne samouprave ima oko 9 hiljada registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, koja se, većinom, bave mešovitom proizvodnjom: povrtarstvom, voćarstvom i stočarstvom.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari