"Projekcije za narednih pet godina najgore decenijama unazad": Kakve su procene MMF-a za svetsku ekonomiju? 1Foto: EPA-EFE/ JIM LO SCALZO

Prognoza Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) je da će svetska ekonomija nastaviti da raste sa 3,2 odsto tokom 2024. i 2025. godine, istim tempom kao i 2023. godine. Projekcija od 3,1 odsto za pet godina od sada, za 2029. je najniža poslednjih nekoliko decenija, ocenio je MMF na prolećnom zasedanju u Vašingtonu.

Za napredne ekonomije, MMF prognozira blago ubrzanje rasta sa 1,6 odsto u 2023. na 1,7 odsto u 2024. i 1,8 odsto 2025. godine.

To će, kako se dodaje, biti nadoknađeno skromnim usporavanjem tržišta u razvoju i rastućih ekonomija sa 4,3 odsto u 2023. na 4,2 odsto u 2024. i 2025. godini.

Takođe, predviđa se da će globalna inflacija stalno opadati, sa 6,8 odsto u 2023. na 5,9 u 2024. i 4,5 odsto u 2025. godini, pri čemu će se napredne ekonomije vratiti svojim ciljevima inflacije ranije nego tržišta i ekonomije u razvoju.

MMF podvlači da je globalna ekonomija bila iznenađujuće otporna, uprkos značajnom povećanju kamatnih stopa centralnih banaka kako bi se povratila stabilnost cena.

"Projekcije za narednih pet godina najgore decenijama unazad": Kakve su procene MMF-a za svetsku ekonomiju? 2
Foto: Screenshot/MMF

U izveštaju MMF-a navodi se da je američka ekonomija imala izvanredan učinak i da će on biti glavni pokretač globalnog rasta ove godine, ali da bi mogao da oteža rešavanje američkog problema inflacije.

MMF je poboljšao svoju prognozu ekonomskog rasta SAD na 2,7 odsto ove godine, što je za 0,6 procentnih poena više nego što je predviđao u januaru.

Ovo pokazuje da ekonomija SAD nadmašuje druge napredne ekonomije, posebno evropsku, koja se muči još od pandemije, sa visokim kamatnim stopama i dugotrajnim efektima ranijih povećanja troškova energije.

MMF očekuje da će 20 zemalja koje koriste evro ove godine rasti za samo 0,8 odsto, što je pad od 0,1 procentnog poena u odnosu na njihovu januarsku prognozu.

Takođe, procena je da će globalna ekonomija rasti za 3,2 odsto, što je 0,1 procentni poen više nego što je bilo predviđeno u januaru.

Predviđa se da će kineska ekonomija, druga po veličini u svetu, rasti za 4,6 odsto, dok se za Indiju očekuje rast od 6,8 odsto.

MMF očekuje da će inflacija u svetu ove godine u proseku iznositi 5,9 odsto, što je pad sa proseka od 6,8 odsto u 2023, ali 0,1 procentni poen iznad njegove januarske prognoze.

Zabrinjavajuće je to što je napredak ka ciljanim inflacijama donekle zaustavljen od početka godine, dodaje se.

Objašnjava se da je inflacija prigušena nižim troškovima energije i sporijim rastom cena robe.

Ali „tvrdoglavo“ visoka inflacija cena usluga i nedavno povećanje cena nafte, delimično zbog eskalacije tenzija na Bliskom istoku, mogli bi ponovo da podignu ukupne cene, navodi se.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari