Promena na čelu Inteza banke 1

Dugogodišnja predsednica Izvršnog odbora Inteze Draginja Đurić napušta ovu poziciju i odlazi na mesto savetnika Grupacije Intesa Sanpaolo za Centralnu i Istočnu Evropu, saopštila je ova banka, a na mesto predsednika IO Inteza banke Srbija postavljen je Darko Popović.

Draginja Đurić je 2001. godine preuzela rukovođenje, tada Delta bankom, a po njenom upravom banka je postala deo grupe italijanske Intesa Sanpaolo i postala najveća banka u Srbiji. Poslovni rezultati banke nagrađeni su nizom inostranih i domaćih priznanja, među kojima se ističe devet nagrada za Banku godine u Srbiji magazina The Banker, kao i po šest priznanja za najuspešniju banku časopisa Euromoney i Global Finance.

„Tokom svoje izuzetne profesionalne karijere, Draginja Đurić je više puta proglašena za bankara godine u Srbiji od strane uglednih finansijskih publikacija, kao i za najboljeg bankara jugoistočne Evrope. Među brojnim priznanjima koje je ponela posebno mesto zauzimaju Orden za zasluge Republike Italije zbog zalaganja na promociji i unapređenju odnosa između Srbije i Italije, „Laureat vrline“ Mokrogorske škole menadžmenta za doprinos ženskom liderstvu, kao i Orden Svete Carice Milice – Prepodobne Evgenije za pomaganje manastiru Studenica Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve“, navodi se u saopštenju Inteze.

Ona će u grupi Intesa Sanpaolo obavljati funkciju savetnika direktora Divizije internacionalnih banaka članica za CEE oblast – Hrvatsku, Slovačku i, posebno, Srbiju u funkciji ambasadora Intesa Sanpaolo Grupe u komunikaciji sa regulatorima, institucijama i potencijalnim klijentima na ovim tržištima. Takođe će biti i zamenik predsednika Upravnog odbora u Privrednoj banci Zagreb, član upravnih odbora VUB banke u Slovačkoj i IVS, kompanije za pružanje IT usluga.

Darko Popović preuzima rukovođenje bankom nakon trinaest godina na poziciji člana Izvršnog odbora. Svoje profesionalno iskustvo u bankarskoj industriji stekao je na rukovodećim funkcijama u oblasti poslovanja sa fizičkim licima i malim biznisom, kao i sa privrednim subjektima, ali i u segmentu upravljanja rizicima. Pored toga, predsednik je Upravnog odbora lizing kompanije Intesa Lizing i člana Nadzornog odbora Društva za upravljanje investicionim fondovima Intesa Invest.

Direktor Divizije internacionalnih banaka članica, gospodin Marko Elio Rotinji je istakao da je Draginja Đurić u velikoj meri doprinela razvoju i uspehu banke Intesa na srpskom tržištu. „Uveren sam u to da će biti jednako posvećena i u svojoj novoj ulozi i na taj način svojom ekspertizom i vizijom dodati vrednost poslovanju bankama članicama na drugim tržištima. Zaista je inspirišuće imati u svojim redovima pravog lidera i kompletnu ličnost izvrsne reputacije čak i na regionalnom nivou, na čelu vodeće banke jednog od prominentnijih strateških tržišta u okviru Divizije“, ocenio je Rotinji.

Povodom preuzimanja svoje nove funkcije u okviru grupe Draginja Đurić je izjavila da joj je „zadovoljstvo, sreća i čast što sam imala priliku da više od dvadeset godina budem na čelu najveće i jedne od sistemski najvažnijih banaka na tržištu koja je uvek bila solidan oslonac privredi i sigurna potpora građanima. Ovom prilikom želim da zahvalim svojim saradnicima na posvećenosti i profesionalnosti, ali i klijentima na uvažavanju i poverenju koje smo uzajamno strpljivo gradili i negovali na obostrano zadovoljstvo. Na kraju, želela bih da uputim zahvalnost i lokalnoj zajednici i da istaknem da smo se kao banka, pored očekivanja akcionara da dosegnemo zadate rezultate, uvek trudili da podržimo društvenu zajednicu i pružimo pomoć u onoj meri u kojoj smo mogli“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari