Promet robe u trgovini na malo u stalnim cenama od početka godine manji za 3,4 odsto u odnosu na 2022. 1Foto: Shutterstock/1000 Words

Promet robe u trgovini na malo u Srbiji u oktobru 2023. godine, u odnosu na isti mesec prethodne godine, veći je u tekućim cenama za 7,6 odsto, a u stalnim cenama je na nivou prometa ostvarenog u oktobru 2022. godine, pokazuju odaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

Kako se dodaje, ukoliko se uporedi prvih deset meseci 2023. godine sa istim periodom 2022. godine, promet robe u trgovini na malo veći je u tekućim cenama za 8,3 odsto, a u stalnim cenama manji je za 3,4 odsto.

Trgovina na malo koja se odnosi na hranu, piće i duvan u stalnim cenama opala je za 4,3 odsto za prvih deset meseci ove godine u odnosu na taj period prethodne godine, dok je trgovina koja se odnosi na neprehrambene proizvode pala za 2,6 odsto, dok je pad od 2,9 odsto zabelećen i u trgovini koja se odnosi na motorna goriva.

U tekućim cenama trgovina na malo hrane, pića i duvana porasla je za 13,1 odsto kada se uporede isti ovi periodi, neprehrambeni proizvodi imaju rast od 10,4 odsto, dok su motorna goriva u trgovini opala za 4,6 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari