Propali pregovori u vezi sa štrajkom u Fijatu

Ostavite komentar


  1. U rešavanju štrajka najprljavije ruke ima vlada (čitaj AV-SNS) a to što preko nosi rukavice, da se ne vidi sasvim je uobičajeno. Ucene, pretnje, zastrašivanja (ako ne prekinete štrajk bićete otpušteni, proizvodnja uglavnom ukinuta: znači nova otpuštanja, fabrika se gasi …) su standardan model vladanja ove vrhuške, na svim nivoima vlasti. Radnici su posvađani, lažni sindikati glume zabrinutost i seju dodatni nespokoj. To što se po Srbiji šire protesti je samo magla. Radnici iz Kragujevca imaju realne zahteve proistekle iz realnog problema na relaciji radnik-poslodavac i da postoji uređena država i pravi sindikati problem bi se stvarno rešavao a ne ovako, preko kolena. Nemam ništa protiv da se i druge bune, i treba naravno, ali te firme su odavno nerentabilne i više služe kao socijalne ustanove i za politikantska nadmudrivanja i glumatanja nego za rad i prizvodnju bilo čega (sem gubitaka i partijskog zapošljavanja). Možda Fijat i ode iz Srbije (što ekonomski nije razumljivo jer jevtiniju radnu snagu i korumpiranije državne funkcionere neće naći) ali to sigurno neće biti zbog ovog štrajka, to je već (zbog nečega) isplanirano.

Ostavite komentar


Ekonomija

"Obećavan izvoz svinjskih glava, nožica, repova... a nemamo svinja": Od Tita do Vučića, svi pričali o velikoj trgovini sa Kinom 10

„Obećavan izvoz svinjskih glava, nožica, repova… a nemamo svinja“: Od Tita do Vučića, svi pričali o velikoj trgovini sa Kinom

Srbija i Kina potpisale su 17. oktobra prošle godine Sporazum o slobodnoj trgovini, tokom boravka srpske delegacije u Pekingu, u kojoj je bio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je tada najavio veliki značaj ovog sporazuma za Srbiju, ali stručnjaci smatraju da će naša zemlja ovim, mahom povećati uvoz, a da će najviše izvoziti kineske kompanije koje posluju u Srbiji.

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Srđan Gojković Gile, muzičar

Pozivam sve one koji čitaju Danas da ga podrže tako što će se učlaniti u Klub čitalaca Danasa i tako podržavati nezavisno novinarstvo.