Propalo spajanje dve vodeće tankerske kompanije na svetu 1ilustracija Foto: EPA-EFE/John Randeris

Planirano spajanje dva najveća operatera tankera na svetu Euronava i Frontlajna propalo je i dve kompanije više neće pokušati da udruže svoje poslovanje, prenosi magazin “Nedelja”, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije.

– Žalimo što nismo mogli završiti spajanje kako je bilo predviđeno u julu 2022. godine, jer bi to stvorilo daleko najveću tankersku kompaniju koja kotira na berzi. U isto vreme, obe kompanije nezavisno imaju veoma velike flote tankera za sirovu naftu i proizvode i već uživaju u ekonomiji obima – rekao je izvršni direktor norveškog Frontlajna Lars H. Barstad.

Nijedna kompanija nije navela razloge za raskid ugovora, vrednog oko 4,2 milijarde dolara, koji bi rezultirao formiranjem kompanije sa čak 146 tankera. Rojters je, pak, naveo u izveštaju da je belgijski Euronav upao u probleme sa svojim najvećim akcionarom, Compagnie Maritime Belge, koji se protivio povezivanju s Frontlajnom.

U izveštaju se takođe navodi da je vlasnik Frontlajna, norveški milijarder Džon Fredriksen, snažno za konsolidaciju u sektoru tankera jer veruje da je trenutno previše fragmentiran da bi stvorio dovoljnu vrednost za akcionare.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari