"To je kao da neko jede kupus, drugi jede meso, a u proseku jedemo sarme": Zaječarci za Danas o prosečnoj zaradi 1Foto: Miljko Stojanović / Danas

Dok je prosečna neto plata u decembru u Srbiji iznosila 95.093 dinara, stanovnici Zaječarskog okruga imali su prosečnu neto zaradu 74.268 dinara, ili 21.000 dinara manje, dok su stanovnici Borskog okruga prosečno zarađivali 90.481 dinar. Zaječarci prosečno imaju manje plate od stanovnika Boljevca, saopštio je Republički zavod za statistiku.

U periodu od januara do decembra 2023. godine, i neto i bruto plate porasle su za 14,8 odsto nominalno, a 2,4 odsto u realnom iznosu.

Ako uporedimo decembar prošle sa decembrom 2022. godine prosečna neto zarada je nominalno veća za 12,9 odsto, a realno, zbog pada inflacija krajem godine, 4,9 odsto.

Medijalna neto zarada u decembru 2023. godine iznosila je 69.842 dinara. To znači da je 50 odsto zaposlenih primilo manju, a 50 odsto veću zaradu od ove.

Zaječarci imaju manje plate od Boljevčana

U Zaječarskom okrugu, najveće plate imali su stanovnici Boljevca – 78.087 dinara, zatim Zaječarci – 77.863, pa Sokobanjci – 70.224, dok su na samom dnu po zaradama Knjaževčani sa neto zaradom od 66.841, što je skoro za 30.000 dinara manje od republičkog proseka.

Što se Borskog okruga tiče, najviše su zarađivali Borani – 101.254 dinara, skoro 6.000 dinara više od republičkog proseka, zatim Majdanpečani – 92.132, slede Negotinci sa 75.211 dinara, a na samom začelju po prosečnoj zaradi su Kladovljani – 74.021.

Šta Zaječarci kažu – kolika im je plata?

Pitali smo stanovnike Zaječara, šta misle o prosečnoj zaradi u Srbiji od 95.000 dinara, kao i prosečnoj zaradi u Zaječaru od 77.000 dinara, međutim Zaječarci smatraju da to nije tačno.

"To je kao da neko jede kupus, drugi jede meso, a u proseku jedemo sarme": Zaječarci za Danas o prosečnoj zaradi 2
Foto: M.S. / Danas

“Ne znam stvarno šta da kažem, ali sam siguran da ne poznajem čoveka koji toliki novac prima u Zaječaru. To nisu realne zarade, ko zna šta muvaju”, kazao je penzioner koga smo zatekli u centru grada.

I još jedan Zaječarac koga smo zatekli u centru grada kaže da statistika nije realna.

“To nije realno. Sve ljude koje poznajem primaju između 50.000 i 60.000 dinara. To je neka realnost za Zaječar. Ovo sve ostalo je laž”, kazao je naš sagovornik.

Žena koju smo takođe zatekli u centru grada kaže da podaci o prosečnoj zaradi nisu realni.

“Ma kakvi. Moja penzija je 19.000 dinara. Ne znam koliko drugi imaju, ali mi se tu nešto ne uklapa”, objašnjava ona.

Čovek koji je sedeo na klupi u centru grada kaže da se prosečna zarada računa na loš način.

"To je kao da neko jede kupus, drugi jede meso, a u proseku jedemo sarme": Zaječarci za Danas o prosečnoj zaradi 3
Foto: M. S / Danas

“Primer, ti imaš 200.000 dinara platu, a ja imam 40.000. Oni podele na pola i to je kao prosečna zarada. Tako oni računaju, što nije dobro, a nije ni realno. Plata u Zaječaru se kreće od 40.000 do 50.000 dinara u Zaječaru, i to je realnost”, poručio je on.

I čovek koji je bio pored nas, pitao je “gde ima tolika plata, pošto Zaječarci takvu zaradu nemaju”.

“Oni samo dele na pola, pa nalaze prosečnu zaradu. To nije istina. Možda oni zarađuju iznad proseka, ali Zaječarci su daleko ispod”, kazao je on.

"To je kao da neko jede kupus, drugi jede meso, a u proseku jedemo sarme": Zaječarci za Danas o prosečnoj zaradi 4
Foto: M. S. / Danas

I momak i devojka, koji su pristali da odgovore na naše pitanje, kažu da ova prosečna zarada u Zaječaru nije realna.

“Bilo bi dobro da je tolika, ali tvrdim da je bar 40 odsto niža. To je kao da neko jede kupus, drugi jede meso, a u proseku jedemo sarme”, poručili su oni.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari