Proslava Nove godine od 15 do 200 evra, skoro sve već rasprodato 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Svi koji odluče da Novu godinu 31. decembra čekaju u noćnom klubu, restoranu, kafani ili hotelu moraće da imaju zeleni sertifikat, kao dokaz o vakcinaciji protiv korone ili antigenski ili PCR test. Bez toga novogodišnje slavlje u ugostiteljskim objektima neće biti moguće.

Bez obzira na to, već sada mnogi su objekti u Beogradu, Novom Sadu, ali i u poznatim planinskim centrima već popunjeni.

Cene dočeka po beogradskim klubovima idu od 15 do 50 i više evra za ulaz i eventualno piće dobrodošlice, dok je u restoranima i hotelima, uz manje i više poznata muzička imena cena karte veća, od 40 do 200 evra, što sve zavisi od stola koji se rezerviše, ali i toga da li se radi o ponudi bez hrane i pića, ili piću i hrani u neograničenim količinama.

Pojedini ugostitelji za Danas kažu da ne očekuju da se bilo šta, kada se radi o epidemiološkim merama promeni do tada. Trenutno, kovid propusnice su u ugostiteljskim objektima u Srbiji potrebne posle 20 časova. Bilo je najava da bi propusnica tokom novogodišnjih praznika mogla da važi i tokom celog dana, ali o tome Krizni štab još nije odlučivao.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon juče je za RTS rekao da se neprekidno reklamiraju dočeci Nove godine na trgovima, a da to do sada niko u Kriznom štabu nije ni odobravao ni podržavao. Iako su okupljanja na trgovima najavljena u mnogim gradovima Kon je naglasio kako niko nije odobrio okupljanja više od 500 ljudi.

Kada se radi o organizovanim dočecima i aranžmanima za novogodišnje praznike u restoranima, ugostitelji iz nekoliko gradova kažu da su prilikom rezervacije tražili gostima da imaju propusnice, odnosno sertifikate.

Kovid propusnice Krizni štab je uveo početkom novembra i do danas se to nije promenilo. Ugostitelji ovu meru nisu dočekali najbolje, mnogi su bili primorani da skrate radno vreme ili radno vreme kuhinje do 20 časova jer posle toga kuvari i konobari koji nisu vakcinisani nisu mogli da rade. Pojedini lokali posle 20 časova nisu uopšte radili.

Situacija se za mesec dana promenila, a malo po pomalo su ušli u novi sistem rada, u jednom prestoničkom restoranu za Danas kažu da su za kratko vreme duplirali broj vakcinisanih među zaposlenima koji su se na to, ipak, odlučili kako bi mogli da rade.
Predsednik HORES-a Georgi Genov kaže za Danas da je u hotelima u banjama i na planinama za novogodišnje praznike rezervisano više od 90 odsto kapaciteta. Planinski hoteli su popunjeni, ističe on, i do 95 odsto ako se pogleda period do 17. januara. Kada se radi o epidemiološkim merama, one važe kao i sada.

„Ono što nezvanično čujemo je da će biti novih mera, ali videćemo još. Za sada posle 20 časova svako mora da ima kovid propusnicu i toga moraju svi da se pridržavaju“, naglašava Genov.

Iako je sertifikat obavezan, reklo bi se da to nije mnogo uticalo na ponudu novogodišnjih proslava, a ugostitelji, kao i vlasnici privatnog i hotelskog smeštaja sa Kopaonika i Zlatibora zadovoljni su kako se prodaju aranžmani. Prošle sedmice na Zlatiboru je nekih 55 odsto kapaciteta za Novu godinu već bilo rezervisano. Najveće interesovanje je bilo za trodnevne i petodnevne aranžmane tokom novogodišnjih praznika, a na samoj planini za novogodišnju noć u Turističkoj organizaciji Zlatibora očekuju da će biti između 40.000 i 45.000 gostiju.

Direktor Turističke organizacije Sokobanja Ljubinko Milinković za naš list kaže da kod njih na trgu ništa ne organizuju kako ne bi pravili ugostiteljima nelojalnu konkurenciju.

„Mnogi ugostitelji će raditi i primenjivati sve kovid mere. Svi oni koji organizuju dočeke, svaki gost će morati da ima zeleni sertifikat, bez njega ili bez antigenskog ili PCR testa neće nigde moći da se uđe“, kaže Milinković.

Kaže da su svi ugostitelji tu obavezu naveli u aranžmanima. Hoteli će, s druge strane, organizovati doček samo za svoje goste, neće niko sa strane moći da dođe na proslavu.

„Nama je već 70 odsto kapaciteta na destinaciji rezervisano za novogodišnje praznike, i to na više dana, čemu je sigurno doprinelo i to što u isto vreme počinje i zimski raspust“, ističe Milinković i napominje da su cene kao i letos, kada je bio mali procenat izmena u odnosu na prošlu godinu. Većinom su to, ističe Ljubinko Milinković, cene na nivou prošlogodišnjih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari