Prošle godine osnovano 9.635 novih firmi 1Foto: Pexels/Fauxels

U prošloj godini osnovano je ukupno 9.635 novih privrednih društava, što je najveći broj u poslednjih pet godina, objavljeno je na sajtu Agencije za privredne registre. Istovremeno, ugašeno je 7.046 društava a od tog broja, po osnovu prinudne likvidacije po Zakonu o privrednim društvima, izbrisana su 4.722 privredna subjekta.

Najveći broj novih firmi osnovan je u delatnosti “nespecijalizovana trgovina na veliko” ali je u tom segmentu i najveći broj ugašenih. Nova preduzeća ušla su i u izgradnju stambenih i nestambenih zgrada, računarsko programiranje, konsultantske aktivnosti i drumski prevoz. Među ugašenima, na drugom mestu su firme iz sektora konsultantskih aktivnosti, zatim restorani i pokretni ugostiteljski objekti i drumski prevoz.

Status preduzetnika dobilo je u prošloj godini 34.378 osoba, što je u nekom proseku za poslednjih pet godina, jer je najviše njih pokrenulo neki posao 2019. godine – 37.160. Iz biznisa su se prošle godine povukla 22.934 preduzetnika.

Najveći broj samostalaca ušao je u delatnost restorana i pokretnih ugostiteljskih objekata ali je u toj grani i najveći broj onih koji su odustali od privređivanja. Preduzetnici su bili zainteresovani i za konsultantske usluge, drumski prevoz, frizerske i kozmetičarske usluge kao i održavanje motornih vozila, a među onima koji su zatvorili radnje najviše ih je još iz sektora usluga pripremanja hrane i pića, računarskog programiranja, frizerskih i kozmetičkih salona i taksi prevoza.

Na početku ove godine u evidenciji Agencije za privredne registre nalazi se ukupno 414.705 privrednih subjekata, 14.059 više nego u 2021. Od ukupnog broja privrednih društava je 124.260 a 290.445 su preduzetnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari