Prosveta: Na listi skoro 4.000 tehnoloških viškova 1Foto: Pixabay/Wokandapix

Sa liste tehnoloških viškova dosad je preuzeto oko 640 zaposlenih u prosveti, dok je oko 150 sa liste B dopunilo normu. Broj zaposlenih bez ijednog časa ili potpuno bez radnog angažmana je sa 400 pao na 330, pokazuje jučerašnji presek stanja u informacionom sistemu „Dositej“.

Miloš Blagojević, savetnik ministra prosvete, kaže za Danas da su rezultati preuzimanja verovatno bolji, ali da škole nisu stigle da unesu podatke u informacioni sistem. On dodaje da će ovaj posao biti nastavljen u narednom periodu i očekuje da će broj tehnoloških viškova pasti na cifru od oko 2.500, koliko ih je bilo u junu.

Među 3.844 tehnoloških viškova su svi kojima fali od 0,01 do 100 odsto norme, a od toga je 1.780 zaposlenih kojima nedostaje 20 odsto norme i preko toga, dok su ostali sa manjim procentom. Nekima fali pet ili 10 odsto i ne žele da dopune normu jer bi morali da rade u dve škole, pa pristaju na nižu zaradu, a ima i onih sa malim procentom koji ne mogu da dopune fond, objašnjava Blagojević.

Izmenama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja u oktobru prošle godine, potpuni tehnološki viškovi više ne primaju punu platu već 65 odsto. Oni mogu biti na listi najkasnije do 15. septembra naredne godine, a ako do tada ne budu preuzeti, prestaje im radni odnos i dobijaju otpremninu. Međutim, ako neko bez opravdanih razloga odbije preuzimanje sa liste, prestaje mu radni odnos bez prava na otpremninu.

Dobrivoje Marjanović, iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, takođe veruje da je u praksi bilo više preuzimanja nego što pokazuje informacioni sistem, jer direktori zbog kratkih rokova nisu stigli da unesu podatke. Svi koji imaju pravo da dopune normu, a direktori ne žele da ih preuzmu, mogu da se obrate radnim podgrupama na nivou školskih uprava. Marjanović ukazuje da je Unija obučila svoje članove kako da postupaju, ali da je problem što veliki broj zaposlenih koji nisu njihovi članovi ne znaju proceduru, niti svoja prava dok neki ne žele da ulaze u sukobe sa direktorima škola. A informisanje zaposlenih je, naglašava naš sagovornik, posao Ministarstva.

On ukazuje da je Unija poslala dokumentaciju Ministarstvu prosvete koja potvrđuje da su neki direktori prekršili zakon jer nisu preuzimali viškove na način kako je propisano, ali da zbog toga još niko nije sankcionisan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari