Slankamenac: Prekidamo proteste kada ispune uslove i kada Vlada dođe u Kisač 1Ilustracija Foto: A. Latas/Danas

Poljoprivrednici Vojvodine nastavili su danas protest, osmi dan za redom, a pregovori sa Vladom Srbije mogući su tek kada se ispune dva osnovna zahteva – uređenje robne berze i dizel na pumpi bez akcize, izjavio je danas predsednik Skupštine udruženja Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije Mileta Slankamenac.

On je za Betu rekao da poljoprivrednici traže da se prvo realizuje sporazum potpisan u maju, a zatim da razgovaraju o drugim zahtevima.

„Sporazumom u maju dogovoreno je da se dizel na pumpi prodaje bez akcize u njenom punom iznosu na pumpi, a ne da platimo punu cenu i čekamo da vrate 50 dinara“, rekao je Slankamenac.

Dodao je da Srbije ima propise što se tiče uređenja robne berze i da treba obezbediti dovoljan broj javnih skladišta i uvesti fjučerse (mogućnost terminske prodaje robe).

Kada se ispune ti uslovi, kako je rekao, može se razgovarati o visini subvencija po hektaru za narednu godinu, taksama o odvodnjavanju i drugim zahtevima.

„Blokade ćemo prekinuti kada se ispune ti uslovi i predstavnici Vlade Srbije dođu kod nas na pregovore u Kisač“, rekao je Slankamenac.

Slankamenac: Prekidamo proteste kada ispune uslove i kada Vlada dođe u Kisač 2
foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

On je, reagujući na izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučić „da guraju ruku građanima u džep“ rekao da to nije tačno, jer su njihovi proizvodi, žitarice i uljarice, najjeftiniji.

„Od poljoprivrednika se godinama otima, kao i od građana, visokim maržama, meso sa svinjske plećke je u Crnoj gori 500 dinara za kilogram, a u Srbiji 800-900 dinara“, rekao je Slankamenac.

Dodao je da su danas blokade nastavljene na svim lokalnim saobraćajnicama kao i prethodnih dana, da je zaustavljen saobraćaj u Vršcu, prema Zrenjaninu i Pančevu, a biće blokiran i kružni tok u Novom Sadu.

Protest poljoprivrednika predvode četiri udruženja – Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice, Savez udruženja poljoprivrednika Banata i Udruženje poljoprivrednika Aradac.

Njima su se pridružila udruženja „Elemirski paori“ iz Elemira, „Složni Pidikanci“ iz Bavaništa, „Paori iz Padine“ i uduženje „Stig“.

Blog uživo o protestima poljoprivrednika možete da pratite OVDE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari