Četvrti dan protesta poljoprivrednika: "Pojačavaju se punktovi, sve je više poljoprivrednika na putevima" 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Protest poljoprivrednika ušao je u četvrti dan, kada se nastavljaju blokade saobraćajnica, ali i NIS-ove rafinerije. Ovog puta, učesnici su izrazili nameru i da traktorima uđu u centar Novog Sada, do mesta gde bi trebalo da zaseda Skupština AP Vojvodine.

Poljoprivrednici ističu da zahtevi ostaju nepromenjeni, i da se blokade nastavljaju do daljnjeg. Na pozive Ministarstva i dalje ne odgovaraju, jer, kako kažu, nema o čemu da se razgovara dok se ne ispuni ono što je potpisano još u maju.

Sve vesti u vezi sa protestom poljoprivrednika čitajte OVDE.

Naime, oni traže da se uredi robna berza, uvedu javna skladišta, robni zapis i da dizel bude bez akcize. Osim toga, i da subvencije po hektaru ne budu 18.000 nego 35.000 dinara, i da kamata na kredite u narednoj godini bude jedan odsto.

Lokacije blokada

Saobraćaj se blokira u Subotici, Somboru, Kikindi, Zrenjaninu, Novom Sadu, Staroj Pazovi, Požarevcu, Čenti, Gložanu, Čelarevu, Dolovu, Bavaništu, Kuzminu, Tovariševu, Bačkom Brestovcu, Bačkom Petrovcu, Srpskoj Crnji, Banatskom Novom Selu, Rači Kragujevačkoj.

19.23 Agroekonomista Žarko Galetin izjavio je za N1 da su opravdani zahtevi poljoprivrednika da im se poveća standard, ali napominje da je Vlada Srbije učinila dosta u vezi zahteva koji su paori imali u maju. Ističe da je „budžet za poljoprovredu nikad veći, ali napominje da „ni takav nije dovoljan poljoprivrednicima“.

17.45 Posle incidenta ispred kuće poljoprivrednika iz Bavaništa Jovana Jovanova kom su lokalni naprednjaci blokirali parking i time uznemirili njegovu porodicu i ostale meštane, pretnje zbog podržavanja blokada dobili su kikindski paori, a sada i poljoprivrednici iz Jagodine i Ćuprije, piše Nova.rs.

Oni, kako se čini, jedini u tom kraju ne protestuju, iako su nezadovoljni svojim materijalnim položajem. Naime, njihovim porodicama koje su na bilo koji način povezane sa državnim ustanovama prećeno je otkazom i to je jedini razlog zbog kog ratari iz ovog kraja ne protestuju.

15.20 Poljoprivrednik Mile Vukoman iz Čuruga kaže da je sa svojih 150 jutara najplodnije zemlje u ovom delu sveta, koliko obrađuje, spao na prosjački štap. Ne ostaje ništa drugo ističe, nego da zemlju da u arendu i ode da mota kablove u fabriku.

– Sve uradim i odradim kako treba, ali me svake godine opljačkaju. Ne svojom krivicom, završio sam kao siromah. Otmu mi robu po njihoj ceni, niko me ne pita ni koliko sam uložio novca, vremena i rada. Ovo moje imanje su stvarale generacije ljudi, moji preci, a izgleda da ću ga ja na doboš! Ali krivicom ovih „gore“ – rekao je Vukoman za Danas na protestu poljoprivrednika u centru Novo Sada, ispred središta Vlade Vojvodine.

14.24 Nekoliko desetina traktora, koji su se od podneva nalazili na Bulevaru Mihajla Pupina, kraj Banovine, nakon sat vremena krenulo je u novu vožnju ulicama Novog Sada.

Plan je da se rutom, različitom od one kojom su prethodno došli, vrate do rafinerije Naftne industrije Srbije (NIS), koju u blokadi drže od ponedeljka.

 

14.19 Predsednik inicijative za opstanak poljoprivrednika Goran Filipović rekao je danas ispred Banovine u Novom Sadu da pregovori sa Vladom mogu početi samo u Lovačkom domu u Kisaču ili da odu još jednom Beograd, ali pod uslovom da barem tri medija uživo prenose pregovore, a Vladi ostavljaju da izaberu koji su to.

– Danas je na celoj teritoriji Srbije radikalizacija protesta. Pojačavaju se punktovi sve je više poljoprirednika na putevima. Mi smo rešili danas da ne blokiramo grad, nego da iskoristimo ovo lepo vreme i provozamo se traktorima, malo smo stali ispred Banovine da odmorimo sat, sat i po i vraćamo se nazad kod rafinerije – kazao je Filipović.

13.46 Jovan Jovanov iz udruženja „Složni Pidikanci“, kom su lokalni funkcioneri SNS-a blokirali kuću u Bavaništu, saopštio je da predsednik Skupštine opštine Kovin Zoran Bradanji iznosi neistine i glumi „žrtveno jagnje“.

Istakao je i da snimci i slike govore drugačije u odnosu na tvrdnje Bradanjija, piše N1.

„Nas zanima samo gde je bila bolesna supruga gospodina Bradanjija? Kad ste već toliko brižni prema svojoj bolesnoj ženi, što niste bili pored nje, nego ste dan i noć proveli ispred tuđe kuće zastrašivajući tuđu ženu i bolesnu decu? Jer, koliko smo čuli, a i videli na snimcima, nje nigde nije bilo“, ukazao je Jovanov.

12.27  Na pančevačkoj rafineriji zatvoren je put ka Smederevu, rekli su danas predstavnici udruženja Inicijativa za opstanak poljoprivrednika.

Put Kovin-Pančevo blokira se na sat i 15 minuta, a potom učesnici otvaraju put na deset minuta nakon čega ga ponovo blokiraju.

Četvrti dan protesta poljoprivrednika: "Pojačavaju se punktovi, sve je više poljoprivrednika na putevima" 2
foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

12.10  Predstavnik subotičkih poljoprivrednika Miroslav Matković najavio je radikalizaciju protesta u ovom gradu i poručio da nemaju o čemu da razgovaraju sa ministarstvom „o ovoj godini“ i zahtevaju da se ispuni ono što je dogovoreno u maju.

On je pozvao resornu ministarku na sastanak gde bi se pregovaralo o 2024. godini, „pred medijima, a ne iza zatvorenih vrata“, javlja agencija Beta.

12.02 Reporter Danasa javlja da u centru Novog Sada neće biti radikalizacije. Poljoprivrednici će se vratiti nazad do rafinerije.

Četvrti dan protesta poljoprivrednika: "Pojačavaju se punktovi, sve je više poljoprivrednika na putevima" 3
Foto: A. Latas/Danas

12.01 Poljoprivrednici javljaju da je u toku blokada u Kuzminu, i da će trajati dva sata.

11.46 Učesnici protesta stigli su pred zgradu Izvršnog veća u centru Novog Sada.

Parkirali su se u desnu traku, tako da saobraćaj nije blokiran, ali se odvija usporeno.

Novinar Danasa javlja da učesnici protesta turiraju i zvišde.

Četvrti dan protesta poljoprivrednika: "Pojačavaju se punktovi, sve je više poljoprivrednika na putevima" 4
Foto: A. Latas/Danas

11.30 Oko 30 traktora krenulo je oko 11.15 od rafinerije u Novom Sadu ka centru grada, do Skupštine Vojvodine gde je u toku sednica, a 30 traktora je ostalo da ispred rafinerije kako bi ulazi ostali blokirani, rekao je Goran Filipović iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika, javlja N1.

10.53 Poljoprivrednici javljaju da je saobraćaj u Čenti već blokiran.

09.25 Poljoprivrednici bi trebalo danas oko 11 sati da dođu traktorima do središta pokrajinske vlasti, odnosno kompleksa Banovina.

Kretaće se od rafinerije, preko mosta na kanalu DTD, kroz Temerinsku i Jovana Subotića, do Bulevara Mihajla Pupina.

Tu će se zadržati neko vreme i vratiti nazad do rafinerije. Sednica Skupštine Vojvodine inače počinje od 10 časova.

09.15 Poljoprivrednici javljaju da danas nastavljaju protest „žešćem intenzitetu“.

Kako ističu, blokade se produžavaju, što znači da će, tamo gde je saobraćaj u sredu bio blokiran na sat vremena, danas biti na dva.

Takođe dodaju da se razmatraju radikalnija rešenja, zatvaranja puteva više katergorije, a od sutra i potpuna blokada putnih pravaca.

Napominju da je ovo jedinstven stav svih udruženja koja učestvuju u protestima.

Osim toga, poljoprivrednici ističu da se danas očekuje otvaranje novih lokacija.

Četvrti dan protesta poljoprivrednika: "Pojačavaju se punktovi, sve je više poljoprivrednika na putevima" 8
Foto: A. Latas/Danas

Da nisu jedini koji se osećaju bespomoćno, potvrđuju i voćari, koji najavljuju odlazak do Andrićevog venca, a nakon toga, ako im se ne izađe u susret, radikalne mere.

Ko predvodi i podržava protest?

Protest predvode četiri udruženja – Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice, Savez udruženja poljoprivrednika Banata i Udruženje poljoprivrednika Aradac, koja u saopštenju za medije navode da je ispunjenje zahteva preduslov da dalje pregovore sa nadležnima.

Njih podržavaju „Elemirski paori” Elemir, „Složni Pidikanci” iz Bavaništa, „Paori iz Padine” Padina, Sombora, Bačke Palanke, Bačkog Petrovca,Čelareva, Kulpina, Dolova , Crvenke ,Čeneja , Kisača , Perleza, Stepanovićeva.

Takođe, poljoprivrednici iz Futoga, Žablja, Farkaždina,Vojvode Stepe, Bantaskog Karađorđeva , Kikinde, Stare Pazove,Đurđeva,Čuruga Inđije,Botoša,Čente, Crvenke,Gospođinaca, Orlovata, Tomaševaca , Idvora,Kovilja,Bača, Vajske, Vilova, Ćuprije.

Oni traže subvencije po hektaru od 300 evra, „plavi dizel“ bez akcize za 100 litara po hektaru, odnosno da dizel na svim pumpama bude bez akcize plus PDV od 1. januara.

Takođe zahtevaju i da premija za mleko bude 19 dinara po litru na osnovu dogovora iz maja, subvencija po kravi 40.000 dinara, subvencionisane kredite od jedan odsto koji se mogu koristiti i za refinansiranje postojećih kredita, kao i sistemsko uređenje zakonom o robnoj berzi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari