Nastavlja se protest poljoprivrednika: Na tri sata će blokirati prilaz auto-putu kod Novog Sada 1Foto FoNet Marko Dragoslavić

Poljoprivrednici koji protestuju i danas će na tri sata blokirati prilaz auto-putu u Novom Sadu – od 11 do 14 časova, piše portal 021.rs.

Oni su i juče blokirali prilaz auto-putu Beograd-Subotica, kod Kaćke petlje.

U drugim delovima Vojvodine i Srbije očekuju su duže blokade puteva. Protesti su se proširili i na Staru Pazovu.

Sve vesti u vezi sa protestom poljoprivrednika čitajte OVDE.

U Novom Sadu će ovo biti šesti dan protesta i blokade Rafinerije. Prethodnih dana organizovano je nekoliko akcija, od protestnih vožnji u kružnom toku na ulazu u grad do vožnje do zgrade Banovine.

Poljoprivrednici su u više navrata ponovili da ne žele da maltretiraju građane, te da mole za razumevanje.

U međuvremenu, nema pomaka na relaciji poljoprivrednici – Vlada Srbije.

protest poljoprivrednika
Foto: A. Latas/Danas

Blokade su kao i prethodnog dana, postavljene kod Vršca, Kovačice, Kuzmina, Aradca, Subotice, Sombora, Kikinde, Zrenjanina, Stare Pazove, Požarevca, Čente, Gložana, Rače Kragujevačke, Čelareva, Dolova, Bavaništa, Kuzmina, Tovariševa, Bača, Brestovca, Bačkog Petrovca, Pivnice, Srpske Crnje, Banatskog Novog Sela, kao i drugih naselja.

Ko predvodi i podržava protest poljoprivrednika?

Protest poljoprivrednika predvode četiri udruženja – Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice, Savez udruženja poljoprivrednika Banata i Udruženje poljoprivrednika Aradac, koja u saopštenju za medije navode da je ispunjenje zahteva preduslov da dalje pregovore sa nadležnima.

Njih podržavaju „Elemirski paori” Elemir, „Složni Pidikanci” iz Bavaništa, „Paori iz Padine” Padina, Sombora, Bačke Palanke, Bačkog Petrovca,Čelareva, Kulpina, Dolova , Crvenke ,Čeneja , Kisača , Perleza, Stepanovićeva.

Takođe, poljoprivrednici iz Futoga, Žablja, Farkaždina,Vojvode Stepe, Bantaskog Karađorđeva , Kikinde, Stare Pazove,Đurđeva,Čuruga Inđije,Botoša,Čente, Crvenke,Gospođinaca, Orlovata, Tomaševaca , Idvora,Kovilja,Bača, Vajske, Vilova, Ćuprije.

Oni traže subvencije po hektaru od 300 evra, „plavi dizel“ bez akcize za 100 litara po hektaru, odnosno da dizel na svim pumpama bude bez akcize plus PDV od 1. januara.

Takođe zahtevaju i da premija za mleko bude 19 dinara po litru na osnovu dogovora iz maja, subvencija po kravi 40.000 dinara, subvencionisane kredite od jedan odsto koji se mogu koristiti i za refinansiranje postojećih kredita, kao i sistemsko uređenje zakonom o robnoj berzi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari