Protest proizvođača paradajza zbog niske cene sutra u Leskovcu 1Foto: Pixabay/Couleur

Proizvođači paradajza iz Leskovca najavljuju za sutra pre podne proteste zbog niske cene ovog povrća na kvantaškoj pijaci u tom gradu.

”Biće to mirni protesti, samo da narodu podelimo paradajz, pošto ionako više to nemamo kome da prodamo. Ne želimo da ga, kao prošle godine, bacamo, da punimo kontejnere… Ovako, neka ga narod bar besplatno jede”, rekao je za FoNet Dušan Kocić iz gazdinstva Kocić.

Očekuje se da će na protestima, koji će se održati sutra na prostoru između marketa “Lidl” i “Roda”, biti petnaestak proizvođača, a planiraju da održe još jedan protest na kome će, takođe, besplatno deliti paradajz koji su proizveli u svojim plastenicima.

Objašnjava nam da je paradajz trenutno na leskovačkoj Kvantaškoj pijaci deset dinara po kilogramu i da ne može da se proda, a da je njegova cena po marketima deste puta veća i iznosi 100 dinara.

“Ja imam oko 20.000 biljaka. Paradajz je neprskan i svako ko hoće može da dođe i da proveri sve to na licu mesta. Moje gazdinstvo može da nabere 20-30 tona paradajza u jednoj berbi. Paradajz je u folijama, prešli smo na plasteničku proizvodnju, ne radimo na otvorenom polju, gde  ubije grad, muve…  Plaćam sezonske radnike, koje osiguravamo preko zavoda. Po ceni od 10 dinara po kilogramu nama se ne isplati ni da ga beremo”, objašnjava Kocić.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Protest proizvođača paradajza zbog niske cene sutra u Leskovcu”

  1. Na beogradskim pijacama, kilogram paradajza je u proseku 200 dinara. Izgleda da uvoznički lobi mlati pare. A vi se malo organizujte kao Francuzi, pa sa traktorima ispred vlade i tamo istovarajte paradajz. A posle toga ispred palate Vučić pa i njemu malo za paradajz đus. Ili blokirajte autoput kroz Grdeličku klisuru. Nego nemate vi onu stvar za takve akcije.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.