Protest radnika TENT-a zbog dugih sudskih sporova za isplatu smenskog rada 1Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ

Radnici sindikata „Nezavisnost“ u EPS-om ogranku Termoelektrane „Nikola Tesla“ (TENT) okupili su se danas isped Vrhovnog kasacionog suda u Beogradu kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog nezavršenih sudskih sporova u kojima su radnici tražili isplatu zarade po osnovu smenskog rada.

Predstavnik sindikata „Nezavisnost“ Dragoslav Ljubičić rekao je za agenciju Beta da se ove godine navršava 18 godina od kako sudski sporovi 800 radnika sa TENT-om nisu privredeni kraju.

Kako je rekao, u zavisnosti od godina pokretanja tužbe 2005. i 2007. godine, trebalo bi da radnicima bude isplaćena naknada za smenski rad oko 300.000 dinara, a 2010. godine oko 350.000 dinara.

„Sa pripadajućim kamatama to bi trebalo da bude oko milion i po dinara. Možda je samo četvrtina radnika uspela da do sada naplati smenski rad, a ostali posle ovoliko godina moraju da plaćaju sudske troškove“, rekao je Ljubičić.

Istakao je da je trebalo da prodje decenija da bi sudije shvatile da osnovica za uvećanje po osnovu noćnog rada nije isto što i osnovica za uvećanje u smenskom radu, odnosno da je smenski rad potpuno druga kategorija kada su radna prava u pitanju.

„Ova situacija pokazuje i slabo sindikalno organizovanje, jer su sindikati u bavljenju samim sobom potpuno zaboravili ono zbog čega su osnovani, a to je da se bave pravima radnika. Ako izvršna vlast makne ruke od pravosuđa, to će skrenuti pažnju i ohrabriti radnike da polako dižu glavu“, rekao je Ljubičić.

Radnici su u 12 časova ispred Ustavnog suda takodje iskazali nezadovljstvo jer su, kako su naveli, prekršena prava na pravedno suđenje zbog dužine vodjenja sudskih sporova, izvesnosti sudskog spora i zbog mogućnosti pristupa sudovima.

Kako je Ljubičić istakao, protesti će prerasti u pokušaj da se radnici solidarišu, pa je pozvao sve sindikalne centrale i političke organizacije koje se zalažu za nezavisno pravosuđe da „podrže pravednu borbu srpskih radnika za ostvarivanje njihovih prava“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari