Protest u Boru zbog grejanja: Traže ostavku gradonačelnika i direktora Toplane (VIDEO, FOTO) 1Foto: Ist media

Stotinak građana i građanki Bora okupilo se danas ispred Upravne zgrade Toplane u Boru.

Prema rečima okupljenih, razlog je što grejna sezona u Boru još uvek nije počela, iako su nadležni najavili.

Na skupa građani su se prošetali do Gradske uprave Bor, gde su zahtevali ostavke direktora Toplane, Dragana Velučkovića, kao i gradonačelnika Aleksandra Milikića.

Vladimir Stojičević, odbornik Skupštine grada Bora, kazao je za Danas da su se građani okupili da pokažu nezadovoljstvo zbog kašnjenja početka grejne sezone u Boru.

„Ne postoji razlog zbog čega grejna sezona u Boru nije počela, a čini se da Gradska vlast želi da se dodvori republičkim vlastima tako što slepo sluša naređenja iz Beograda, a ne želju građana Bora. Iako se direktor Toplane Veličković obratio sugrađanima i zamolio ih za malo strpljenja, smatramo da ovim neodgovornim potezom direktor JKP Toplana Bor mora da da ostavku“, istakao je Stojičević.

Video: Narodna stranka

Dragan Marković, odbornik u Skupštini Bora i predsednik Narodne stranke, kaže za Danas da su se nezadovoljni građani okupili u 17:30 sati zbog toga što grejna sezona u Boru kasni i pored ogromnih subvencija koje su date Toplani i ako je kako on tvrdi, njoj dato milijarda i 65 miliona dinara.

„Ispred Toplifikacije je građane dočekao VD direktor Toplane koji je prisutnim građanima rekao da ne može garantovati da će narednih dana biti dobro grejanje. Okupljeni su tražili da dođe gradonačelnik Aleksandar Milikić i objasni Boranima zašto nema grejanja. Postavio sam pitanje direktoru Toplane Veličković zašto ugalj ne gori, ko je odabrao dobavljača, ida li se ugalj uzorkuje i ko ga uzorkuje? Takođe, prisutni su zatražili ostavku VD direktora Toplane i gradske vlasti.

Okupljeni su gradskom ulicom prošetali do zgrade Skupštine grada Bora. Dogovoren je nastavak protestnih okupljanja ako ne bude grejanja i radikalizacija istih od ponedeljka ispred zgrade Skupštine grada Bora, istakao je on.

Prema njegovim rečima gradonačelnik Milikić se nije pojavio iako on snosi najveću odgovornost.

Ispred toplane okupljenim građanima obratio se direktor Toplane, dok su nakon toga oni proštetali do Gradske uprave gde su hteli da dobiju od gradonačelnika odgovor zašto grejna sezona nije počela, ali se gradonačelnik nije pojavio.

Na protestu nije bilo incidenata niti pripadnika policije, a kada je kraj „Toplifikacije“ došao buldožer, borske aktivistkinje su se popele na „kašiku“ mašine, dok su okupljeni skandirali „Lopovi, lopovi“ i „Ostavke, ostavke, a građanima koji su protest pratili sa okolnih terasa, poručivali „Izlazite napolje“.

Podsećamo da je gradski Štab za vanredne situacije doneo odluku o odlaganju grejne sezone do 31. oktobra uz praćenje spoljne temperature na osnovu koje bi se reagovalo, a kada je pre dva dana zbog niskih temperatura Štab naložio pokretanje kotlova, ispostavilo se da postoje kvarovi zbog kojih isporuka grejanja nije bila moguća.

Na skupu, okupljeni građani Bora zapretili su da će se protesti nastaviti ukoliko večeras ne bude pušteno grejanje.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari