Protest u rudniku Lece prekinut, u četvrtak razgovori sa nadležnima 1foto EPA/VALDRIN XHEMAJ

Zaposleni u rudniku Lece kod Medveđe koji su, nezadovoljni visinom plate i uslovima rada, u subotu obustavili rad, dan kasnije vratili su se na posao nakon što im je rečeno da će sa Ljiljanom Jovanović, stečajnom upravnicom o svojim zahtevima razgovarati u četvrtak, saznaje Danas.

Obustavu rada rudari su obrazložili “minimalnim zaradama, lošim uslovima za rad i stečajem koji u rudniku traje već pet godina”. Oni tvrde da je u telefonskom razgovoru stečajna upravnica zapretila otkazom svakom ko se ne vrati na posao kao i da je poručila da će o onome što traže sa njima razgovarati prekosutra.

Rudari tvrde da su u više navrata tražili povećanja plata, ali da su svi ti zahtevi bili odbijeni, pa da se zato njih nekoliko desetina odlučilo da u subotu prekine sa radom.

Direktor rudnika Lece Duško Gagić međutim tvrdi da “nikakvog protesta u subotu nije bilo” već su se radnici okupili kako bi iskazali svoj zahtev za povećanje ličnih dohodaka.

– I mimo toga što su zaposleni zatražili od stečajne upravnice da se plate povećaju poslovodstvo je već imalo u planu da razmatra tu mogućnost. Što se tiče uslova rada oni su u rudniku dobri i nije tačno da je jedan od zahteva zaposlenih da se oni poprave – navodi Gagić.

Iako direktor rudnika za Danas tvrdi da obustave rada u subotu nije bilo, agencija Beta je izvestila da je do toga ipak došlo i objavila fotografiju na kojoj se vide rudari koji protestuju. Takođe, u izjavi datoj Beti Gagić ističe da je o “štrajku obavešten jutros” ali je demantovao da je radnicima prećeno otkazom. Istakao je i da stečajna upravnica “ nikad nije odbijala da se bilo koje pitanje stavi na dnevni red, i da je uvek bila fleksibilna”.

On je dodao da iako je u stečaju rudnik Lece radi sasvim normalno i da se veoma brzo očekuje procedura za novu privatizaciju tog preduzeća dodavši da ima dosta zainteresovanih kompanija za njegovu kupovinu.

Stečajna upravnica LJiljana Jovanović za Danas PAK kaže da je dvadeset od ukupno četiri stotine zaposlenih u rudniku Lece nenajavljeno prekinulo rad prošle subote i bez konkretnih zahteva saopštilo da je u štrajku. Ovakvo ponašanje zaposlenih, koje dovodi do prekida rada bez prethodne najave, suprotno je Zakonu i Pravilniku o radu, te za sobom povlači određene zakonske obaveze.

– Moja odgovornost je bila da ih upozorim na zakonske posledice njihovih postupaka, što sam i učinila. Posebno sam iznenađena ovakvim ponašanjem jer smo upravo tokom stečaja konstantno i zajednički radili na unapređenju uslova rada. Od redovnog obnavljanja HTZ opreme, nabavke samospasilaca, nabavke defendera za prevoz u jamu koji su opremljeni sa prvom pomoći preko kompletnog renoviranja kupatila i ulaganja u kuhinju do postavljanja automata sa vodom u jamama po rasporedu koji su rudari dali – navodi naša sagovornica i dodaje da rudnik radi nesmetano od nedelje.

Ona dodaje da su plate u rudniku Lece daleko su od minimalnih.

– Naši rudari, zaposleni u jami, mesečno u proseku zarađuju oko 92, 482 dinara neto, što je daleko iznad minimalne, a svakako i prosečne zarade u Republici Srbiji. I pored toga, mi se trudimo da svako ko ostvaruje dobre rezultate za to bude adekvatno nagrađen, te tako imamo sistem stimulacije na mesečnom i godišnjem nivou, u odnosu na pozicije i odgovornosti. Rudar u jami, ukoliko ostvaruje dobre rezultate, mesečno može da zaradi i do 150,000 dinara neto. Tačno je da ću u četvrtak imati sastanak sa njima, jer sam veoma iznenađena ovom situacijom i tražila sam da vidim taksativno o čemu se radi, koji su konkretni zahtevi i predlozi ove grupe od 20 ljudi jer kažem nas je ovde 400 zadovoljnih zaposlenih – kaže LJiljana Jovanović.

Naša sagovornica dodaje da interesovanje za privatizaciju rudnika postoji a da li će do toga doći “ne zavisi samo od nje već i od poverilaca”.

– Svakako kada se za to steknu zakonom propisani uslovi, biće raspisan javni poziv i javnost će biti obaveštena o postupku – navodi Ljiljana Jovanović.

Inače, rudnik olova, cinka i zlata Lece, koji se nalazi kod Medveđe kupio je šabački koncern Farmakom MB 2008. godine. U međuvremenu u jednom periodu, započetom 2015. godine rudnik je bio u zakupu kompanije Lajf ston kapital sa sedištem u Dubaiju.

Dve godine kasnije u rudnik Lece je uveden radni stečaj. Razlog za to je zajam koji je 2011. godine za sve svoje firme uzeo koncern Farmakom u vlasništvu Miroslava Bogićevića a dug je, kao svoj pred Privrednim sudom, priznao rudnik Lece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari