Protest upozorenja: Šta traže radnici koji su protestovali u termoelektrani "Nikola Tesla" u Obrenovcu? 1Foto: Privatna arhiva

U Termoelektrani “Nikola Tesla” u Obrenovcu danas je u organizaciji Sindikata smenskih radnika TENT-a i Sindikata EPS “TENT” održan protest upozorenja sa zahtevom da se povećaju plate zaposlenih u tom preduzeću koje su već tri godine na istom nivou iako je u međuvremenu došlo do rasta inflacije.

Kako je za Danas rekao predsednik Sindikata smenskih radnika TENT-a Milan Ignjatović na protestu ispred upravne zgrade TENT-a okupilo se oko 500 zaposlenih kojima se nije obratio niko od predstavnika poslovodstva.

– To nismo ni očekivali jer o povećanju plata odlučuje Vlada Srbije kao vlasnik preduzeća a ne poslovodstvo Elektroprivrede Srbije. Jedan od razloga zbog kojih protestujemo je i taj što nadležni nisu usvojili trogodišnji programa poslovanja JP EPS kojim je predviđeno povećanje ličnih dohodaka zaposlenih za šest odsto. Mi smatramo da je to malo s obzirom na visinu inflacije i činjenicu da plate nisu rasle u protekle tri godine. Dakle naš zahtev je da se plate povećaju iznad tog iznosa i spremni smo da o tome pregovaramo sa nadležnima – objašnjava naš sagovornik.

Kako je kazao, radnici TENT-a su se od novembra prošle godine više puta obraćali Ministarstvu rudarstva i energetike, Vladi, ali i Ministarstvu finansije, i zahtevi su uvek prebacivani na drugu adresu.

– To je dovelo do protesta u februaru, pa i ovog sad, a u zavisnosti od ishoda današnjeg protesta i štrajka koji najavljuju kolege iz Sindikata radnika EPS, a koje ćemo podržati, odredićemo dalje korake – istakao je Ignjatović.

On je dodao da je Sindikat radnika EPS-a na svojim rukovodećim organima 9. marta izglasao odluku o održavanju štrajka upozorenja a da će se na tu temu pričati i na sutrašnjem sastanku te sindikalne organizacije.

– Osnovni razlog za donošenje takve odluke je neusvajanje trogodišnjeg poslovanja preduzeća. Mi ćemo se kao sindikalna organizacija pridružiti štrajkačkim aktivnostima Sindikata radnika EPS-a i to će biti naš sledeći korak posle današnjeg protesta – navodi Ignjatović i objašnjava da je na današnjem protestu sindikat kojem je na čelu nastupio zajednički sa podružnicom Sindikata radnika EPS-a u TENT-u, Sindikatom EPS “TENT”.

Bivši predsednik Sindikata radnika EPS-a Milan Đorđević koji naglašava da je u oktobru 2021. godine nelegitimno smenjen i da i dalje zastupa interese većine članova te sindikalne organizacije kaže za Danas da je današnji protest u Termoelektrani “Nikola Tesla” loše organizovan i da zbog toga neće dati rezultate.

– I Sindikat smenskih radnika TENT-a i grupacija koja se lažno predstavlja kao Sindikat radnika EPS-a se prosto igra protesta a isti slučaj je i sa najavama o štrajku upozorenja nelegitimnog i takozvanog Sindikata radnika EPS-a. Parcijalnim protestnim akcijama se ništa neće postići. Sa druge strane, zahtevi zaposlenih da se povećaju zarade su apsolutno opravdane i mi kao istinski Sindikat radnika EPS-a, kome nadležni ne žele da daju rešenje o upisu u registar sindikalnih organizacija, podržava. Trogodišnji program poslovanja EPS-a Vlada Srbije mora da usvoji. Ako do toga ne dođe, iako smatramo da u ovom trenutku nije vreme za proteste i da aktuelnom rukovodstvu treba dati šansu, u slučaju da program ne bude usvojen i plate povećane mi ćemo se kao sindikalna organizacija opredeliti za štrajk i imaćemo dovoljno snage da ga sprovedemo uspešno do ostvarivanja zahteva da se plate povećaju – navodi Đorđević.

Glavni poverenik Sindikata “Nezavisnost” u Termoelektrani “Nikola Tesla” Dragoslav LJubičić za Danas kaže da dok god sindikati koji su danas organizovali protest i najavljuju nove, jasno ne targetiraju krivca za problematičnu situaciju u EPS-u, podršku sindikalne organizacije kojoj je na čelu za akcije koje sprovode nemaju.

– Suština je u tome da “zavetom ćutanja” faktički pripadaju istoj onoj grupaciji protiv koje protestuju. Sa druge strane, pružamo punu podršku zaposlenima u preduzeću koji zbog tog katastrofalnog sadejstva trpe posledice – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari