Prozjumeri dobili olakšice za PDV, žele ukidanje i drugih dažbina 1Foto: EPA-EFE/ SASCHA STEINBACH

Usvajanje izmena Zakona o PDV-u, do čega je došlo početkom ove godine, kupcima – proizvođačima struje u Srbiji, takozvanim prozjumerima, omogućava da im se uložene investicije delom isplate, a oni najavljuju da nastavljaju svoju borbu za ukidanje drugih dažbina koje im je država nametnula.

Reč je o 744 domaćinstva koja su na krovovima svojih kuća postavila solarne panele kako bi mogla da proizvode električnu energiju i na taj način uštede na računima za struju.

Viškove struje koje stvore kao proizvođači prozjumeri predaju elektrodistributivnoj mreži, a kad im potrošnja prevaziđe potrošnju imaju pravo da preuzimaju struju od Elektroprivrede Srbije za svoje potrebe, kao i svi drugi potrošači.

Prednost postavljanja solarnih panela je što kupci – potrošači nisu dužni da plaćaju struju koju sami proizvedu i na taj način ostvaruju uštedu.

Da bi se ugradili solarni paneli potrebno je ulaganje od nekoliko hiljada evra (ovaj poduhvat subvencioniše država u iznosu do 50 odsto) a period otplate investicije zavisi od toga koliko će računi za struju biti niži na mesečnom nivou.

Kada je 2021. godine obelodanjeno uvođenje institucije kupac – proizvođač, odnosno kada je usvojena Uredba o kriterijumima, uslovima i načinu obračuna potraživanja i obaveza između kupaca – proizvođača i snabdevača zainteresovani potrošači vodili su se najavima iz resornog Ministarstva rudarstva i energetike da će se njihovi računi formirati na osnovu razlike između energije koju je kupac -proizvođač preuzeo sa distributivne mreže i struje koju je sam proizveo.

Iako je 2021. godine na sednice Vlada Srbije prihvatilo tu uredbu koju je predložilo Ministarstvo rudarstva i energetike, Ministarstvo finansija je naknadno poslalo mišljenje EPS-u sa nalogom da se obračun obavlja potpuno drugačije, odnosno da se dadžbine na utrošenu struju obračunavaju na osnovu celokupne količine isporučene struje u mesecu, kao i svim drugim potrošačima.

Kupci – proizvođači su zauzeli stav da to nije korektno i pravedno prema njima zbog toga što oni svoje viškove, kada ih ostvare, predaju EPS-u bez nadoknade ali imaju pravo da ih koriste bez plaćanja tih kilovata. Zbog toga je njihovo stanovište bilo da se obračun nameta na potrošnju struje umanji za viškove koje su ostvarili.

Takođe su naveli da im se investicije u solarne panele zbog tumačenja Ministarstva finansija šta sve treba da plaćaju neće isplatiti i da im uštede računa na mesečnom nivou nisu veće od 20 odsto a računali su, kada su u investiciju ulazili, shodno onom što im je iz resornog ministarstva prezentovano, da će te uštede ići i do 50 odsto.

U obrazloženju svog naloga EPS-u Ministarstvo finansija je navelo da uredba iz 2021. nije bila u skladu sa propisima o PDV-u i akcizama te da obračun koji je od strane Ministarstva rudarstva i energetike bio obećan kupcima-proizvođačima zakonski nije moguće ostvariti.

Kako bi se suprotstavilo odluci Ministarstva finansija oko 100 prozjumera se okupilo na Vajber grupi u cilju da koordiniraju svoje delovanje. Odlučili su se da pojedinačno šalju prigovore nadležnima zbog visine svojih računa za struju.

Njihovi napori su urodili plodom pa je tako početkom godine Vlada Srbije usvojila izmene Zakona o PDV-u, koje su omogućile da se PDV, kada je reč o prozjumerima, više ne obračunava na celokupni iznos preuzete struje, već na iznos umanjen za količinu koju je kupac – proizvođač isporučio EPS-u.

Prozjumeri okupljeni na Vajber grupi su zadovoljni zbog donošenja takve odluke ali naglašavaju da nastavljaju borbu za ukidanje drugih dadžbina kojima ih država opterećuje iako su proizvođači električne energije, pored toga što su i njeni kupci.

Energetski analitičar Velimir Gavrilović kaže za Danas da je ispravno što su se nadležni odlučili da PDV za utrošenu struju prozjumerima obračunavaju tako što se umanje u odnosu na količinu viškova na mesečnom niovou koje su isporučili EPS-u.

– S obzirom na to da se država opredelila da populariše korišćenje obnovljivih izvora energije i da stimuliše građane da na svojim domaćinstvima ugrađuju solarne panele odluka koja je doneta je sasvim na mestu. Prozjumeri su tu struju koja je višak zaista proizveli samo ne poseduju svoje kapacitete za njeno virutelno skladištenje. Shodno tome njihov zahtev koji je usvojen ima smisla. Kao i onaj da budu oslobođeni plaćanja naknade za podsticaj proizvođača energije iz obnovljivih izvora. I oni sami su proizvođači iz obnovljivih izvora pa nema logike da plaćaju taj namet. Kada je reč o akcizi država može, u cilju popularizacije ugradnje solarnih panela da ukine obavezu prozjumerima da je plaćaju, ali lično mislim da to ne bi trebalo da bude slučaj. Naime, akciza se plaća na korišćenje robe a prozjumeri koriste struju isto kao i svi drugi potrošači. Od nameta na račun za struju, između ostalih, postoji i mrežarina. Ne vidim osnov da prozjumeri nju ne plaćaju jer za čuvanje viškova struje ne koriste svoju već tuđu infrastukturu. Mogli bi da izgrade i svoja skladišta struje ali bi to iziskivalo veće troškove za investiciju u okviru projekta koji sprovode – objašnjava naš sagovornik.

Stručnjak za energetiku Miodrag Kapor takođe smatra da je odluka Vlade da se prozjumeri oslobode plaćanja PDV-a za struju u istom obimu kao i drugi potrošači iako su istovremeno i proizvođači koji stvaraju viškove kojim opskrbljuju EPS dobra.

– Kada je reč o drugim dažbinama prema državi, kada je reč o računu za struju, ne mogu da kažem da li ima prostora da se ukinu baš sve, ali dobar deo njih svakako je tome podložan. Država se orijentisala na popularisanje ugradnje solarnih panela i u skladu sa tim opredeljenjem treba da izađe u susret prozjumerima gde god je to moguće – zaključuje Kapor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari