Prva najava Lagard da će ECB povećavati kamatnu stopu ove godine 1Foto: EPA/JIM LO SCALZO

Kristin Lagard, predsednica Evropske centralne banke po prvi put je signalizirala da će do kraja septembra kamatne stope doći do nule čime se završava era negativnih kamatnih stopa.

U blogu objavljenom na sajtu ECB-a danas navodi s da će s obzirom na situaciju ECB „verovatno biti u situaciji da izađe iz negativnih kamatnih stopa do kraja trećeg tromesečja“. Trenutno je stopa na depozite minus 0,5 odsto i u minusu je od 2014. godine.
ECB je pod velikim pritiskom d apodigne kamatnu stopu s obzirom na inflaciju u evrozoni od 7,4 odsto u aprilu, tako da stručnjaci očekuju povećanje od najmanje 0,25 odsto već na sastanku odbora u julu.
Lagard je poručila da bi se kamatna stopa mogla povećati iznad neutralne ukoliko bude znakova da se ekonomija evrozone pregrejava, ali da uz negativne šokove na strani ponude kao što je rat u Ukrajini, zaključavanja u Kini zbog korone i uska grla u lancima snabdevanja više ima argumenata za postupnost u monetarnoj politici.
Neutralna kamatna stopa je ona pri kojoj se ekonomija niti pregreva niti koči i za evrozonu se procenjuje da je negde između jedan i dva odsto.
Tržište valuta reagovalo je na izjavu Lagardove jačanjem evra u odnosu na dolar za 1,1 odsto, nakon što je evropska valuta u odnosu na američku izgubila 12 odsto vrednosti tokom prethodnih godinu dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari