Prvi vetropark do kraja sledeće godine

Da bi se izgradio jedan vetropark treba od 100 do 200 miliona evraVuletić: Nemački RWE je trpeo velike gubitke zbog obaveze da otkupljuje "zelenu" energiju po povlašćenim cenama. Ista stvar bi mogla da se dogodi i EPS-u
Najmanje tri kompanije spremne da investiraju u energiju vetra u Srbiji

Ostavite komentar


  1. nije dobro da tako nestrucno i bez svih neophodnih informacja pisete o ovako ozbiljnoj temi. dovodite do besmislenih diskusija u javnosti i do uznemirenja medju gradjanima jer iz ovakvih tekstova ne razumeju nista osim da ce da se povecaju racuni za struju sto je samo u svrhu da se proaju novine kako god. Do sada Danas nije imao takav pristup novinarstvu. Prvo intervjuisite kompetentne ljude pa onda objavite clanak a ne obrnuto.

  2. Vetroparkovi se grade u svim zemljama i dobro bi bilo izgraditi 3 – 4 parka u raznim krajevima Srbije (u ravnici, na planini) da bi gradjani stekli utisak o korisnosti i manama. Najbolji konsruktori u Evropi su Nemci i Holandjani.

  3. Vetroparkovi postoje u svim zemljama Evrope, ukljucujuci Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju i Crnu Goru, tako da politicka nestabilnost svakako ne moze da bude razlog sto ih nema u Srbiji. Mislim da pre svega razlog treba potraziti u JP EMS koja ima obavezu prosirenja kapaciteta prenosne mreze kako bi se vetroparkovi prikljucili. Drugo, cinjenica je da ce zbog povlascene cene otkupa proizvedene el. energije doci do poskupljenja struje za sve potrosace ali potrebno je zapitati se da li je poslovanje EPS-a sada ekonomicno i optimalno. Setite se samo gubitka tendera za snabdevanje velikih potrosaca, prepravljanja ocitavanja brojila, bagera koji rade 25 sati dnevno i slicnih nerazjasnjenih afera. Opste je poznato da je EPS leglo kriminala i korupcije.

  4. Svaka tema tezak futur. Da li postoji jedna vest o necemu sto je realizovano?
    Bice svega, samo nas nece biti!!!

  5. Zašto je 1 kWh iz "eko generatora" skuplji od "normalno" proizvedenog!? Ovi naši su odmah-"promtno" uveli novi namet potrošačima, za "OIE", a, ne vraćaju, što je takođe "evropska tekovina" i bila je do dolaska "demokratije" i kod nas: 12 časova "skupe" : 12 č. "jeftinije" struje + "vikend" tarifa!!!??? Ovde će to biti iskorišćeno ZA PODIZANJE CENE EL. ENERGIJE, GENERALNO, SAMO DA PRONAĐU, KAKO, BLAGO NAMA!!! A, ko hoće da se takmiči, neka investira i prodaje EE po sadašnjim cenama!
    Pozdrav iz Banata!

  6. "Zbog toga su računi potrošača u Srbiji veći, jer EPS već sada kupuje struju od nekih proizvođača OIE." … BANDO LOPOVSKA, nasli ste idiotski razlog da podignete cenu kilovata. Mamlazi, valjda cemo stimulisati samo domace investitore? ZASTO SADA STIMULISEMO STRANCE I NJIHOVU ENERGIJU!!!?

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Srđan Gojković Gile, muzičar

Pozivam sve one koji čitaju Danas da ga podrže tako što će se učlaniti u Klub čitalaca Danasa i tako podržavati nezavisno novinarstvo.