"Prvo organsko povrće proizveli smo pre 15 godina, na vrhu liste nam je šargarepa": Banaćanin ne odustaje od svog posla iako nije lak 1Foto: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Kada su Šandor Balanji i njegova porodica počinjali pre 15 godinada proizvode organsko povrće u Banatu, ta oblast bila je zakonski potpuno neuređena. Danas je situacija mnogo bolja, organska proizvodnja je uređena zakonima i uredbama, potrošači su mnogo edukovaniji. Nije lakše raditi, ali je sigurnije.

Kako on kaže za Danas, organska proizvodnja nije ni laka, a ni jednostavna.

-Nije dovoljno da proizvedete povrće sa sertifikatom, ostaje vam i da ga prodate. Kad se osvrnem, kažem da smo, pored mnogo rada, truda i volje imali i sreće – priča Šandor Balanji i dodaje:

– Znam mnoge koji su pokušavali, počinjali, radili, ali im se nisu sve kockice složile, pa su odustajali posle nekoliko godina. Nas su prepoznali potrošači, pre svega, na novobeogradskoj pijaci, na kojoj smo bili redovni godinama, po kiši, snegu, vrućini. Vremenom smo krenuli sa kućnom dostavom, a onda je, kao kruna, stigla saradnja sa jednim velikim trgovinskim lancem. Sada je sigurnije, lakše krećemo u novu proizvodnju – priča nam on.

Posebno ga raduje činjenica, kako sam kaže, da je lokalna samouprava u Zrenjaninu prvi put subvencionisala organsku proizvodnju.

-To nije bilo presudno, ali je pomoglo da se porodica moje srednje kćerke Viktorije odluči da krene u organsku proizvodnju u Lukinom selu. Kupili su kuću i par hektara zemlje, koja je već bila u režimu organske, i počeli. Porodica moje kćerke živi u Beogradu, ali će ih podrška koju počinju da dobijaju, vratiti na selo. Mojoj supruzi i meni i najmlađoj ćerki, koji smo dosada radili na porodičnom gazdinstvu, velika su pomoć nove ruke, jer sami ne možemo da ispunimo ugovorene obaveze. Raduje me i što sam na potpisivanju ugovora u gradskoj kući video nova lica. Dugo ih nije bilo, a sad bar trećina su neki novi ljudi koji žele da pokušaju. To ne znači da će svi i opstati, ali je dobar znak. Raduje me da vidim da mladi ljudi imaju ambiciju i nameru, a novac da startuju je jako važna podrška – ističe Balanji.

U organskoj proizvodnji Balanjijevih postoji lista od 10 povrća, koja se menja u zavisnosti od potražnje, ali i od toga kako se povrće pokaže u prozvodnji.

-Uvek su na listi krompir, paradajz, mladi crni i beli luk, tikvice i tikve, spanać, blitva. Prošle godine na listu je dospeo i kupus. Kupus se traži, a našli smo dobru sortu pa se ovo povrće pokazalo kao pun pogodak – otkriva on dodajući da im je na vrhu liste uvek šargarepa.

Pokazalo se, dodaje naš sagovornik, da je, verovatno zbog kvaliteta zemlje, šargarepa koju proizvedu jako slatka i ukusna.

-Sad nam je šargarepa broj jedan, ali moramo još mnogo da učimo o njoj. Ali, mi učimo od kada smo počeli da se bavimo ovim poslom – završava Šandor Balanji.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari