PUPS: Podrška zadrugama i razvoju sela podstaći će natalitet 1Foto: PUPS logo

Za osnivanje novih i podsticaj postojećim zadrugama u republičkom budžetu je ove godine predviđeno 825 miliona dinara.

To je četiri puta više nego prethodne godine, što će pozitivno uticati na opstanak i obnovu seoskih sredina, kao i na odluku mladih da svoju i budućnost svojih porodica vide i u ruralnim sredinama – saopštila je Partija ujedinjenih penzionera Srbije.

– Kao glavne razloge za manje rađanje dece, roditelji navode finansijsku nesigurnost, ali i nedovoljan broj različitih pogodnosti i usluga podrške porodicama sa decom, posebno u selima, izdvajajući, pre svega, (ne)dostupnost vrtića, obrazovnih institucija, dečijih lekara, većeg broja sadržaja iz oblasti kulture i sporta. Prema zvaničnim statističkim podacima, više od polovine dece u Srbiji, uzrasta od tri do pet godina, nije upisano u vrtiće, a u stalnom je porastu broj samohranih roditelja i jednoroditeljskih porodica. Svaka druga porodica ima samo jedno dete, dvoje tek oko 40 odsto, troje oko sedam procenata – podseća PUPS.

Razvojem modernog zadrugarstva stvoriće se uslovi, materijalni i nematerijalni, da roditelji počnu da razmišljaju i o porodicama sa troje i više dece, zaključuje PUPS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari