Putin upozorava na dodatni problem u snabdevanju gasom 1foto EPA/PETER KOMKA HUNGARY OUT

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je danas da bi kapacitet gasovoda Severni tok 1, najveće pojedinačne konekcije za snnabdevanjeu Evrope ruskim plinom, mogao biti dodatno smanjen zbog sporog napretka u održavanju opreme. Severni tok 1, koji prolazi dnom Baltičkog mora do Nemačke, u fokusu je otkako je Rusija poslala trupe u Ukrajinu 24. februara u, kako tvrdi Moskva, “specijalnoj vojnoj operaciji”.

Gasovod ne radi zbog godišnjeg održavanja od 11. do 21. jula. Izvori su za Rojters rekli kako se očekuje da će Sjeverni tok nastaviti izvoz gasa prema planu, ali sa smanjenim kapacitetom.

Obraćajući se novinarima nakon posjeta Teheranu, Putin je rekao da na Severnom toku 1 postoji pet jedinica za pumpanje plina, kojima upravlja Simens enerdži, dok još jedna jedinica nije u funkciji zbog “raspadanja unutarnje obloge”.

“Tamo postoje dva postrojenja koja rade, pumpaju 60 miliona kubnih metara dnevno … Ako se jedan ne vrati, bit će jedan, a to je 30 miliona kubika. Ima li Gazprom nešto s tim?”, rekao je Putin, dodajući da bi još jedna turbina za pumpanje plina trebala biti poslana na održavanje 26. srpnja.

Severni tok 1 ima kapacitet od preko 55 milijardi kubinih metara (bcm) plina godišnje za izvoz u Evropsku uniju, koja je prošle godine uvezla ukupno oko 140 bcm gasa iz Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari