Putin rekao Erdoganu da je delovanje na naftovodima Severni tok akt međunarodnog terorizma 1EPA-EFE/VYACHESLAV PROKOFYEV

Ruski predsednik Vladimir Putin osudio je danas u razgovoru sa svojim turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom navodne napade na gasovode Severni tok jedan i dva u Baltičkom moru koji su prema njemu „akt međunarodnog terorizma“.

U telefonskom razgovoru sa Erdoganom Putin je „izneo svoje mišljene o činovima sabotaže bez presedana, zapravo medjunarodnom terorizmu protiv Severnog toka Jedan i Severnog toka dva“, naveo je Kremlj u saopštenju.

Švedska obalska straža prijavila je u četvrtak četvrto curenje gasa u Baltičkom moru iznad gasovoda Severni tok. Evropa je ocenila da je reč o „sabotaži“, a Moskva je ovu tvrdnju odbacila kao „glupu i apsurdnu“ i založila se za otvaranje istrage. Gasovodi Severni tok 1 i 2 ne rade, ali u cevima ima gasa.

Severnoatlantski savez izrazio je u četvrtak „duboku zabrinutost“ zbog oštećenja gasovoda i upozorio da će svaki namerni napad na infrastrukturu saveznika naići na „ujedinjen i odlučan odgovor“.

Sastanak Saveta bezbednosti UN predvidjen je za sutra na tu temu, na zahtev Moskve u vreme kada su sve sumnje uprte u nju.

Rusija je danas ukazivala na neprijateljski stav SAD prema Severnom toku, i primetila da sabotaža pretpostavlja „umeštanost neke države“ i zatražila hitnu istragu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari