Rača: Posle osam godina proradilo postrojenje za pijaću vodu, restrikcija više nema 1Foto: EPA/NIC BOTHMA

Postrojenje za pripremu pijaće vode, koje je zvanično pušteno u rad pre više od osam godina, posle sanacije i rekonstrukcija, konačno je počelo da radi, rečeno je Beti u opštini Rača.

Predsednik opštine Nenad Savković je rekao da građani Rače dobijaju vodu iz novog postrojenja od 30. decembra prošle godine.

„Poslednje analize vode su pokazale da je tehnologija na postrojenju konačno adekvatno podešena, a to znači da je koncentracija nitrita, amonijaka i gvožđa iza filtera ravna nuli. Svi ostali parametri su, takođe, u granicama standarda“, rekao je Savković.

Kapacitet postrojenja je prerada do 45 litara u sekundi, a zapremina novih rezervoara je 1000 kubnih metara.

„Do sada je korišćen samo jedan rezervoar kapaciteta 180 kubnih metara. Iz novog postrojenja će se snabdevati oko 3.000 stanovnika u Mesnoj zajednici Rača, a posle rekonstrukcije vodovodne mreže biće priključena i okolna naselja“, rekao je Savković.

On je rekao da, kada je 2016. godine, preuzeo funkciju predsednika opštine, ukupna izdašnost celog vodoizvorišta u Rači u tom mestu bila osam litara u sekundi, uz svakodnevne restrikcije u vodosnabdevanju.

„Uz pomoć vladine Kancelarije za javna ulaganja, izgradili smo dva potpuno nova, digitalno opremljena bunara, sa daljinskim upravljanjem i trenutna izdašnost vodozahvata u Rači je skoro utrostručena, oko 22 litra u sekundi. Svi bunari rade, u odličnom su stanju i restrikcija više nema“, rekao je Savković.

On je dodao da je u planu rekonstrukcija vodovodnog sistema, koji je izgrađen od azbestnih cevi još pre 50 godina.

„Decenijama se nije ulagalo u račanski vodovod i on sada ima 72 posto gubitaka u mreži. Mi smo već obezbedili svu projektnu dokumentaciju za taj posao, imamo i građevinsku dozvolu, a Kancelarija za javna ulaganja nam je odobrila dva miliona evra za tu investiciju“, rekao je Savković.

Ovaj projekat obuhvata rekonstrukciju 14,5 kilometra vodovodne mreže i četiri buster stanice.

Prema Savkovićevim rečima, trenutno se završava projekat nadzorno-upravljačkog sistema i posle toga će biti raspisana javna nabavka za izvođenje radova.

„Posle završetka rekonstrukcije vodovodne mreže, građani Rače i okolnih naselja će imati pijaću vodu najvišeg kvaliteta“, rekao je Savković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari