Računovođe traže produženje roka za upis u registar 1Foto: Shutterstock/Janusz Pienkowski

Od 1. januara na snagu stupaju izmene Zakona o računovodstvu prema kojima će računovođe morati da imaju licencu i da se upišu u registar kod APR-a ukoliko žele da nastave da rade.

Ovaj zakon je donet u oktobru 2019. godine, ali knjigovođe i računovođe udružene u grupu građana Prava revizora i računovođa Srbije apelovali su na nadležno Ministarstvo finansija da im produži rok za pribavljanje licence s obzirom da je, prema njihovoj statistici, samo oko 22 odsto svih knjigovođa u agencijama uspelo da se upiše u registar.

„Na dan 19.12.2022.god. upisano 2.937 od ukupno registrovanih 7.322 pružaoca računovodstvenih usluga“, navode oni.

Udruženje Prava revizora i računovođa Srbije poslalo je dopis javnosti u kome upozoravaju da veći deo računovodstvenih agencija i firmi neće uspeti da se uskladi za Zakonom.

Iako malo više od tri godine zvuči kao mnogo vremena, samo dva puta godišnje se polažu ispiti, a u međuvremenu smo imali pandemiju kovida, vanredno stanje i ograničeno kretanje, navode u dopisu.

Oni ne spore zakon i ne žele da ga bojkotuju, već traže da im se produži rok za upis u registar za godinu dana kako bi mogli da rade.

Ističe da su neke knjigovodstvene agencije angažovale računovođe u penziji koji imaju sertifikate od pre 2000. godine. Nakon 2000. sertifikati nisu bili potrebni, pa se niko nije ni trudio da ih pribavi.

Računođe ističu da ih je i ovako malo, a uskoro počinje primena e-faktura.

Oni strahuju da ako im Ministarstvo ne izađe u susret mnoge agencije će staviti ključ u bravu, a knjigovođe naći na ulici.

„S obzirom da nadležni nemaju razumevanja, prinuđeni smo da o tome obavestimo javnost, koja će dati sud, da upoznamo privredu s kojim se problemima srećemo, a usko je vezana i za njihovu i našu pravnu sigurnost. Zar se više ništa ne može rešiti mirnim putem , bez protesta , šetnji, blokade ulica, blokade institucija, prinudnog razgovora sa Ministarstvom? Napominjem da u većem broju imamo podršku kolega, koji su uspeli da se upišu u Registar. Osim onih koji zbog ličnog interesa jedva čekaju, da komšiji crke krava“, poručuju u dopisu javnosti iz ovog udruženja.

Đerđ Rap, vlasnik knjigovodstvene agencije iz Novog Sada ističe da su oni uspeli da se registruju kod APR-a, ali da niko nije odgovorio na pitanje čemu uopšte licence na ovaj način.

„Zakon je tako napisan da samo dve organizacije mogu da izdaju licence. To su Savez računovođa Srbije i Komora revizora. Nije u redu zato što država sa tim nema ništa. Pre 2000. godine država je izdavala licence. Ako ne država, onda bi trebalo osnovati pravu komoru računovođa koja bi okupljala mnogo više računovođa. U Srbiji ima 8.200 knjigovodstvenih agencija plus računovođe u firmama. Sve struke imaju svoje komore samo računovođe nemaju i o tome se niko ne izjašnjava“, napominje Pap.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari