Radnici Britiš ervejza najavili štrajk, nezadovoljni platama 1Foto: EPA/ANDY RAIN

Stotine radnika Britiš ervejza na aerodromu Hitrou glasalo je za štrajk zbog plata, tako da će 700 radnika štrajkovati tokom leta, piše BBC.

Sindikati su rekli da su se na to odlučili zbog plata, koje su im tokom vrhunca pandemije smanjene za 10 odsto, ali da posle nisu vraćane na stari nivo.

Datumi štrajka biće potvrđeni narednih dana, piše BBC.

Podrazumeva se da će ako do štrajka dođe Britiš ervejz koji radi sa terminala tri i pet na Hitrouu, uspeti da “pokrije” nedostatak osoblja, ali to ne znači da neće biti problema, koji bi mogli da dovedu do otkazivanja letova.

Britiš ervejz je saopštio da je osoblju ponudio „isplatu od 10 odsto za ovu godinu koja je odbijena”.
Rečeno je i da je pandemija dovela do gubitka više od četiri milijarde funti.

„Ostajemo u potpunosti posvećeni razgovorima sa našim sindikatima o njihovim zabrinutostima i nadamo se da ćemo zajedno pronaći način da postignemo dogovor u najboljem interesu naših ljudi i naših kupaca“, rekli su iz Britiš ervejza.

Službenik Unite (jednog od sindikata u ovoj kompaniji) Ras Bol optužio je ovu Britiš ervejz da je „uvredio ovu radnu snagu, smanjivši plate za 10 odsto, da bi je posle vratio menadžerima, ali ne i našim članovima“.

„Problemi sa kojima se Britiš ervejz suočava u potpunosti su njegovi sami. On je brutalno smanjio radna mesta i plate tokom pandemije iako im je vlada plaćala da sačuvaju radna mesta“, rekao je Bol i dodao da BA svoju lojalnu radnu snagu tretira kao građane drugog reda i da oni to neće trpeti ni trenutak više.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari