Radnici ciglane Resava Svilajnac traže pomoć od Vučića 1

Radnici preduzeća Status Integral iz Kraljeva, zaposleni u ciglani Resava Svilajnac, koji su u štrajku već 12 dana, obratili su se otvorenim pismom premijeru Aleksandru Vučiću sa zahtevom da pomogne u rešavanju problema sa kojima su suočeni.

– Zbog neisplaćenih zarada počev od maja ove godine, 70 radnika preduzeća od 1. novembra mirno protestuje u krugu fabrike. Na protest smo naterani jer se naš poslodavac preduzeće Status Integral već mesecima oglušava o naše pozive na razgovore u cilju prevazilaženja nastale situacije. Naime, Status Integral je zakupio imovinu preduzeća Jarčujak promet u stečaju i u skladu sa njim proizvodio građevinski materijal u prostorijama ciglane u Svilajncu. Ugovor o zakupu raskinut je jednostrano od strane stečajnog upravnika dana 23. juna 2016. godine, a preduzeće u stečaju je 29. juna 2016. godine prodato za dva miliona evra konzorcijumu fizičkih i pravnih lica „Ivan Stančić i drugi“. Mi zaposleni u preduzeću zakupca očekivali smo da ćemo zadržati naša radna mesta i kod novog poslodavca, kada on uđe u posed imovine i nastavi sa proizvodnjom, a da će poslodavac izmiriti svoje obaveze prema nama. Nažalost naše prognoze su se ispostavile kao netačne jer je sredinom jula proizvodnja zaustavljena po direktnom nalogu Stefana Mikića, a radnici poslati na kolektivne godišnje odmore – navodi se u pismu.

Dalje se dodaje da su po završetku kolektivnog godišnjeg odmora 8. avgusta radnici saznali da primopredaja objekta nije izvršena, i poručeno im je da do daljeg ne dolazimo na posao. Do otpočinjanja protest poslodavac se nije oglasio, tako da radnicima nije regulisan status, ne primaju plate, nemaju zdravstvene knjižice niti mogućnost da se zaposle kod drugog poslodavca.

– Molimo vas da nam pomognete. Zajedno možemo da ostvarimo cilj jer rešenje postoji, novi vlasnik – konzorcijum “Ivan Stančić i drugi” dao je usmeno obećanje da će istog momenta kad mu se preda fabrika zaposliti sve radnike koji su tu i svima automatski rešiti status i egzistenciju – navodi se u pismu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari