Radnici "Džinsija" traže zaostale plate, iz grada poručuju da će prava ostvariti posle pokretanja stečaja 1Sa ranijih protesta Foto: Screenshot/ Jugmedia

 

Deo nekadašnjih radnika turske kompanije „Džinsi“ ponovo je protestovao, jer ništa od obećanog nije ispunjeno. U razgovoru sa predstavnicima lokalne samouprave saznali su da će prava ostvariti nakon pokretanja stečajnog postupka koji se očekuje naredne nedelje.

 

Strpljivo su čekali 30. avgust. „Džinsi“ se obavezao da će do tog datuma izmiriti obaveze i prema radnicima i prema gradu. Potpis je ostao samo slovo na papiru, i deo radnika se još jednom okupio na ulici, prenosi RTS.

„Ni dinar, ništa, i dalje ne dobijamo otkaz, najviše smo se zbog toga sad okupili. Ako se neka firma zatvori valjda je logično da se podele ugovori o raskidu posla“, kaže Dragana Stojanović, radnica „Džinsija“.

Radnici traže da im isplate ono što im duguju, zarađene plate. Celu platu poslednji put su primili za maj.

Nekolicina radnika već je na novom radnom mestu. U pogon „Sintetike“ odmah je ušao italijanski „Aunde“ gde je pri kraju obuka, a poziv bivšim „Džinsijevim“ radnicima otvoren. „Jura“ širi proizvodnju.

„Ja sam trenutno u ‘Juri’ i imam ugovor na mesec i po dana, pošto je bilo obećanje da će da bude na tri meseca, znači ni taj dogovor nije ispoštovan. Za ostale ljude ne znam, ali pojedinci su se snašli, morali su da krenu da rade“, kaže bivši radnik „Džinsija“ Dalibor Cvetković.

Ugovor o prodaji mašina koji su postigli „Džinsi“ i „Aunde“ preduhitrio je Privredni sud u Leskovcu koji je uveo prethodni stečajni postupak. Ročište za pokretanje stečaja je naredne nedelje, saopštili su predstavnici lokalne samouprave.

„Maksimalno smo se kao lokalna samouprava borili uz podršku predsedništva da se desi ta transakcija pre stečaja kako bi iz tih sredstava bili namireni radnici, i ono što je nama i dalje prioritet jeste da se radnici namire prvi. Vi ste i po Zakonu o stečaju u prvom isplatnom redu“, poručio je radnicima načelnik Gradske uprave Leskovac Miloš Cvetanović.

„Vaša potraživanja će na najbolji način sada u ovom trenutku biti zaštićena Privrednim sudom“, ističe sekretar Skupštine grada Leskovca Zoran Vukašinović.

Samo za plate „Džinsi“ duguje radnicima oko 180.000 evra, plus doprinose, prevoz. Za struju, vodu, zakup gradu duguje više od 30.000.000 dinara. U vlasništvu imaju mašine i jedan objekat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari