Radnici Fijata blokirali ulaz u Kragujevac, od srede najavljuju radikalizaciju protesta 1Šetnja, pa blokada, foto: Violeta Glišić/Danas

Nekoliko stotina zaposlenih u kompaniji Fijat blokiralo je danas na sat vremena autoput Kragujevac – Batočina. Oni zahtevaju od države da izađe sa konkretnim predlogom i konačno reši status radnika koji nisu zainteresovani za odlazak u Slovačku. Radnici su najavili da je današnja blokada samo početak i da ukoliko država ne ispuni njihove zahteve u […]

Nekoliko stotina zaposlenih u kompaniji Fijat blokiralo je danas na sat vremena autoput Kragujevac – Batočina. Oni zahtevaju od države da izađe sa konkretnim predlogom i konačno reši status radnika koji nisu zainteresovani za odlazak u Slovačku.

Radnici su najavili da je današnja blokada samo početak i da ukoliko država ne ispuni njihove zahteve u ponedeljak sledi radikalizacija protesta. Insistiraju da im država obezbedi otpremnine od 1.000 evra po godini staža, kao i minimalnu platu dok ne pronađu novi posao.

Kako ističu, neće dozvoliti da ih strana kompanija tera iz zemlje i otpušta bez adekvatnih otpremnina.

Protest je počeo ispred Skupštine grada Krgujevca potpisivanjem radnika “kako bi se međusobno prebrojali i evidentirali”.

Naglašeno je da će samo radnici koji budu na spisku biti predmet pregovora, dok će se za ostale smatrati da su se opredelili za rad u Slovačkoj.

Radnici su se zatim uputili do spomenika Fijatu na kružnom toku kod Metro-a kako bi simbolično zapalili sveću posrnulo gigantu.

Tu je došlo i do manjeg incidenta kada je jedno vozilo pokušalo da probije blokadu. Policija je brzo intervenisala i sprečila veće sukobe.

 

Vođe sindikata pozvali su radnike da budu jedinstveni i istrajni, jer su već ostali bez posla i saterani uza zid, pa su im blokade jedino rešenje.

– Želeli su da nas puste niz vodu i daju nam 2000 evra za 10 godina staža. To je ponižavanje radnika, izbrisali bi nas gumicom kao da nismo ni postojali. Ne može tako, ovo je naša zemlja, nije Italija. Ne mogu da nas teraju iz naše zemlje, mogu samo da se pokupe i odu. Država im je dala 48 miliona evra da otpuste 1600 radnika. Ako imaju para za stranog poslodavca imaju i za nas.  Nećemo se povući sa blokada dok nam država ne obezbedi novi posao, istakao je predsednik Samostalnog sindikata fabrike Fiat plastik Zoran Miljković.

Saša Đorđević, predsednik Samostalnog sindikata kompanije Fiat Krajsler automobili podsetio je da je država 28. aprila potpisala ugovor za proizvodnju novog električnog automobila, a da su 10 dana kasnije saznali da je skoro 1500 radnika višak.

– Ko će da ostane da radi u ovoj fabrici. Svi smo mi prošli mnoge obuke, treba li ponovo da prolazimo kroz to? Svi se pitaju zbog čega se tako malo ljudi opredelilo za odlazak u Slovačku. Da je ponuda bila bolja, bilo bi ih više. Da je otpremnina bila veće ,mi danas ne bi bili ovde. Ali pošto ni taj minimum nisu ispunili, nemamo drugu opciju, nego blokade, zaključuje Đorđević.

Za ponedeljak je zakazan novi protest na magistralnom putu Kragujevac – Kraljevo, a meta blokade biće pruga u naselju Grošnica.

Protest je zakazan za 15 časova, jer se očekuje da će država u ponedeljak, kada se završi rok za prijavljivanje radnika za odlazak u inostranstvo, saopštiti konačne odgovore o statusu onih koji nisu zainteresovani za tu opciju.

Ukoliko se dogovori ne postignu u ponedeljak radnici Fijata najavili su za sredu protest u Beogradu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari