Radnici Fijata za danas najavili blokadu "vitalnog dela Beograda": Iz Kragujevca kreću sa 10 autobusa, unapred se izvinjavaju Beograđanima 1Protest radnika Fijata Foto: Z.S.M. (Arhiva)

Zaposleni u Fijatu najavili su da će danas blokirati Beograd, odlučeno je na sastanku sindikata koji je održan u 19 časova.

Nekoliko stotina radnika uputiće se u glavni grad autobusima i privatnim automobilima, a najavljena je blokada vitalnog dela Beograda. O kom mestu se tačno radi nisu želeli da otkrivaju plašeći se da ih policija u tome ne spreči.

Radnici će se okupiti ispred Skupštine grada Kragujevca u 10 časova, a polazak za Beograd planiran je za 10:30. Kako ističe Zoran Miljković, predsednik Samostalnog sindikata u kompaniji Fijat plstik, na ovaj potez su se odlučili jer ih je država saterala uza zid i nemaju drugog rešenja.

On je za Danas istakao da su radnici bili u kontaktu sa premijerkom koja ih je obavestila da ne želi sa njima da pregovara jer su izašli na ulicu. Nije, po njegovim rečima, želela ni da im saopšti konačan broj radnika koji su se opredelili za rad u Slovačkoj.

– Premijerka je prekršila sve dogovore. Pre 15 dana je sedela pored mene u Kragujevcu i obećala da će danas da nam dostavi pisane garancije za sve što je dogovoreno na tom sastanku. To još uvek nije uradila. Danas nije želela ni da razgovara sa nama, objašnjava Miljković.

On se unapred izvinjava svim građanima Beograda zbog blokade, ali kaže da su na taj korak primorani jer ih država konstantno laže.

Kakoje ranije za portal Nova.rs rekao član Pregovaračkog tima radnika Fijata Igor Anđić, iz Vlade im je poručeno da neće pregovarati dokle god radnici blokiraju i protestuju.

„Zašto danas nisu danas izašli sa ponudom da se reši ovo pitanje? Navodno, čekali su nas u Vladi da pregovaramo, a mi znamo kako su nas čekali. Ništa nam nisu ispunili od onog što smo tražili, zbog čega ćemo mi krenuti sutra ka Beogradu“, ističe za Anđić i dodaje:

„Mi ćemo ujutru imati spremnih 10 autobusa koji će krenuti ka glavnom gradu. Izvinjavamo se Beograđanima zbog toga što ćemo zaustaviti grad, ali moraju da razumeju da to nije naša namera, već je to sve učinila Vlada koja ne želi da nas čuje. Moramo da izađemo na ulice, ovo je jedini put. Muka nas je naterala na ovaj čin“, podvlači on.

Upitan koje će se lokacije blokirati, on odgovara da to još uvek ne sme da kaže, te da je moguće da će policija onemogućiti da dođu do grada.

„Ako nas zaustave na autoputu, blokiraćemo i njega. Tamo gde nas zaustave, tamo ćemo izaći i tu kreće blokada“, zaključuje Anđić.

Istovremeno, premijerka Ana Brnabić izjavila je juče da su radnici Fijata u Kragujevcu odlučili da izađu na ulicu i organizuju proteste umesto da nastave pregovore sa Vladom i poručila im da uvek mogu da joj se obrate za nastavak razgovora, ali ne preko medija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari