Radnici „Godomina“ odlučni da idu do Strazbura 1

Pedesetak bivših radnika nekadašnjeg Poljoprivrednog kombinata „Godomin“, koji je već 12 godina u stečaju, okupili su se danas u centru Smedereva, prenosi portal Podunavlje.info.

Na prethodnim, brojnim protestnim okupljanjima, tražili su da im se dozvoli da rade, da obrađuju zemlju koja je ostala nakon svih prodaja i rasprodaja „Godominove“ imovine, one hektare koje, izgleda, niko nije hteo, pa stoje zaparloženi, a sada, kada im ni to nije dozvoljeno, zahtevaju sveobuhvatni socijalni program za radnike nekadašnjeg poljoprivrednog giganta.

Traže i svoje pare, zaostale zarade su dobili, u junu poslednju ratu, ali ne i kamate za, u međuvremenu, obezvređene iznose.

– Očekujemo da nam ponude neko rešenje kao svim drugim firmama koje su prošle ovakvu Golgotu. Trebalo bi da dobijemo barem socijalnu pomoć iz sredstava stečajne mase, od onoga što je prodato, tu ima novca i invalidima da se poveže radni staž i da dobiju zarađene plate, kojih su morali da se odreknu da bi otišli u penziju. Iscrpeli smo sva pravna sredstva, bili smo i na Ustavnom sudu.. Ako ne ispune ove naše minimalne zahteve, makar kamatu da nam daju i obeštete invalide rada, idemo u Strazbur – kaže Vitomir Milojević, jedan od organizatora okupljanja.

Radnici su danas potpisivali saglasnost za zastupanje i sakupljali novac, da njihova delegacija ode u Beograd. Za razliku od ranijih odlazaka u prestonicu, ovoga puta neće ići u razna ministarstva ili Vladu, nego da angažuju advokatsku kancelariju koja će ih, kako kažu, zastupati, ako ne mogu ovde da isteraju pravdu a ono pred sudom u Strazburu. To im je poslednja nada, ako Trgovinski sud i Agencija za licenciranje stečajnih upravnika, koja je u međuvremenu preuzela brigu nad stečajnom masom, ne pokažu razumevanje za njihove zahteve, kažu bivši radnici „Godomina“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari