Okončan jednosatni protest upozorenja: Radnici jutros blokirali glavni ulaz u Fijat, menadžment se nije pojavio 1Blokada ulaza u Fijat Foto: Zoran Mišić

Jednostani protest upozorenja radnika kragujevačkog Fijata okončan je, nakon što je nekoliko stotina njih, nezadovoljnih reakcijom države i njenih predstavnika na ponuđeno rešenje problema u ovoj kompaniji, blokiralo ulaz u fabriku.

Prema planu koji su dogovorili predstavnici četiri sindikata i radnika, fizički je onemogućen ulazak u fabriku na kapiji kod Šest topola.

Predstavnici četiri sindikata i radnika kazali su da je na njih juče vršen pritisak da odustanu od jutrošnjeg protesta.

Takođe, pozvali su kolege da ne „nasedaju na pretnje menadžementa“ i prijavljuju se za rad u inostranstvu.

„Saznali smo da nam se nudi samo odlazak u Slovačku gde je plata 800 evra, od čega polovinu moramo da dajemo za stan i hranu“, rekao je jutros Zoran Miljković iz Fijat plastika.

Prema njegovim rečima, neverovatno je da država, koja je vlasnik trećine akcija u Fijati i daje 48 miliona evra subvencija za pokretanje proizvodnje novog električnog automobila, nema uticaj na poslovodstvo.

„Takođe, nema garancija da će se taj električni automobil proizvoditi ovde, jer se gase sva naša radna mesta“, dodao je on.

Prema preliminarnom planu poslatom Nacionalnoj službi zapošljavanja, više od 1.500 radnika Fijata u Kragujevcu biće proglašeni tehnološkim viškom, a oko dve stotine njih može na rad u drugim fabrikama u inostranstvu.

Nakon što su sindikati Stelantisove fabrike automobila u Kragujevcu najavili protest, menadžment je obavestio zaposlene u službama i radnike angažovane na održavanju da ne dolaze na posao.

Prema informacijama sa terena, menadžment danas neće dolaziti u Fabriku.

„Izašli smo, muka nas je naterala“, rekao je novinarima Igor Anđić, predstavnik radnika.

Prema planu, ostali ulazi su „zakatančeni“, kako je najavio za Danas Miljković.

Po njegovim rečima zaposlenima u Fijatu u Kragujevcu nije preostalo ništa drugo nego da blokiraju fabriku.

Prema obaveštenju iz Vlade Srbije koje je stiglo sinoć, razgovori će biti nastavljeni, pa se do ponedeljka odlaže najavljena  blokada saobraćajnica kao vid radikalizacije protesta.

Crvena linija je ponedeljak, a od utorka će blokirati saobraćajnice i autoput, sve dok se ne ispune njihova četiri zahteva upućena vlastima i rukovodstvu fabrike, naglasili su radnici.

Zahtevi sindikata i njihovi predlozi za socijalni program koje su uputili premijerki Brnabić i Vladi Srbije nisu prihvaćeni.

Povod protestu je prekršen dogovor na sastanku sa premijerkom Brnabić da se pozivanje radnika na izjašnjavanje o odlasku u inostrantstvo na rad ili socijalni program koji podrazumeva odlazak iz fabrike, odloži za desetak dana. Menadžmet Fijata je taj dogovor prekršio.

„Takođe, država mlako reaguje i ne čini ništa po pitanju FIjata koji ne poštuje zakone države Srbije i očito ne uvažava premijerku“, kazao je Anđić.

Država Srbija ima 30 osto vlasništva u Fijatu.

Anđić smatra da je menadžment morao jutros da se pojavi.

Okončan jednosatni protest upozorenja: Radnici jutros blokirali glavni ulaz u Fijat, menadžment se nije pojavio 2

Božović: Jedinstveni smo

Sekretar Samostalnog sindikata u fabrici Fijat plastik Bojan Božović potvrdio je sinoć FoNetu da su sastanku na kome se razgovaralo o organizaciji prisustvovali predstavnici sva četiri sindikata i predstavnici radnika.

„Svi smo jedinstveni u nameri da sutra u sedam časova blokiramo glavni ulaz u farku, a da ostale kapije zaključamo lancima i katancima“, rekao je Božović i najavio da će na tom skupu obavestiti zaposlene o ishodu razgovora sa premijerkom Anom Brnabić.

On je rekao da je sa Brnabić postignut dogovor da se u fabrici do 10. juna i donošenja socijalnog programa „zamrznu“ sve aktivnosti menadžmenta u pogledu promene statusa zaposlenih, a da su se sindikalisti s druge strane obavezali da u tom periodu neće biti protestnih okupljanja.

Božović je dodao da je Stelantis već narednog dan prekršio dogovor i počeo da poziva zaposlene na intervjue za upućivanje na rad u inostranstvo i brifinge na kojima im se nameće jedna od dve ponuđene opcije.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari