Radnici najavljuju totalnu obustavu rada 1Foto: Fonet/ Dragan Antonić

Pregovori između menadžmenta Fijat Krajsler automobila i sindikata Fijat Krajsler plastika danas su okončani neuspešno, pošto je regres za ovu godinu u iznosu koji su tražili pobunjeni radnici Plastika bio i ostao sporan.

Sindikat plastika je otuda odlučio da od početka do sredine naredne sedmice nastavi da organizuje jednosatne štrajkove i da pritom pozove zaposlene da od četvrta, 11. februara, prekinu rad u potpunosti.

– Mi smo tražili da nam za 2021. regres bude isplaćen u prošlogodišnjem iznosu prosečne republičke plate. Menadžment je ostao pri svom stavu da to nije moguće, zbog smanjenog obima posla i radnog angažovanja zaposlenih. Dogovora nema, i mi u ponedeljak nastavljamo sa protestima na dosadašnji način, a u četvrtak planiramo da zaustavimo proizvodnju automobila u Fijat Krajsleru. Totalna obustava rada trajaće do ispunjenja zahteva vezanog za isplatu regresa – rekao je juče našem listu Zoran Miljković, predsednik Štrajkačkog odbora u Fijat Krajsler plastiku.

Podsetimo da pobunjeni radnici Fijat Krajsler plastika već tri sedmice protestuju, zahtevajući da im se isplata regresa vrati na dosadašnji iznos prosečne plate na republičkom nivou, da im se neradni dani, kao i kolegama u FCA, plaćaju sa 65 odsto od redovne plate, a ne sa 60 odsto, kao do sada, da im se minuli rad obračunava po kvoti od 0,5 odsto po godini staža, te da im se državni praznici plaćaju sa 120 odsto na osnovnu zaradu.

Radnicima FC plastik, tvrde u sindikatu te firme, sve ove prinadležnosti su, novim Pravilnikom o radu, značajno smanjene, a najviše im je, za više od 50 odsto, „skresan“ regres.

U dojučerašnjim pregovorima, menadžment FCA, koji je nadležan i za FC plastik, prihvatio je da se neradni dani plaćaju 65 odsto od redovne plate, a nadoknada za rad u vreme državnih praznika poveća u skladu za zahtevom sindikata, kao i da se minuli rad obračunava prema predloženoj kvoti od 0,5 odsto po godini radnog staža.

Regres je, međutim, bio i ostao sporan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari