Radnici “Puteva Srbije” odustali od blokade saobraćaja nakon poziva na razgovor u resorno ministarstvo 1foto (BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

Zaposleni u Javnom preduzeću „Putevi Srbije“ nisu danas, kako je bilo planirano, blokirali Bulevar kralja Aleksandra u Beogradu na sat vremena u znak protesta zbog loše materijalne situacije i nepotpisanog kolektivnog ugovora, jer su u međuvremenu pozvani na razgovor u Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, izjavio je za Danas predsednik Sindikata “Nezavisnost” JP “Putevi Srbije” Radovan Lončar.

– Blokada saobraćaja ispred sedišta preduzeća u Bulevaru kralja Aleksandra bila je planirana za danas u 12 sati međutim od toga smo odustali, jer smo pozvani na pregovore u resorno ministarstvo. Započeli smo pregovore o našim zahtevima i oni će se nastaviti. S obzirom da su pregovori u toku ne mogu da kažem ništa detaljnije sem da ne nameravamo da odustanemo od našeg osnovnog zahteva, a to je da se potpiše novi kolektivni ugovor i povećaju plate zaposlenih – navodi naš sagovornik.

Inače, prosečna plata inkasanata sa srednjom stručnom spremom iznosi 65.000 dinara, a prosek u preduzeću ‘Putevi Srbije’ je oko 100.000 dinara. Kada je 2013. godine prosečna plata u Srbiji bila 44.000 dinara, plata inkasanta sa radnim stažom do 10 godina iznosila 42.000.

Osnovni zahtev sindikalaca je uvećanje koeficijenta inkasantima sa 1 na 2, kao i svim drugim pratećim službama u preduzeću. Traže isplatu uvećanog regresa za 50 odsto, povećanje toplog obroka na 850 dinara po radnom danu kao i da se roditelj smatra užim članom porodice prilikom smrti i dodele solidarne pomoći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari