Radnici u Geoksu dobiće sindikalnu organizaciju 1

Nakon više registrovanih slučajeva nezakonitog otpuštanja radnika, neplaćanja prekovremenog rada, zapošljavanja bez potpisivanja ugovora o radu, kao i slučajeva mobinga, malih zarada, prevelikih normi, …

…predstavnici Samostalnog sindikata za Pčinjski okrug na inicijativu radnika fabrike Geoks u Vranju pokrenuli su inicijativu za formiranje sindikalne organizacije.

– Pošto radnici nisu sindikalno organizovani, predstavnici Samostalnog sindikata posetili su fabriku Geoks i obavili razgovor sa rukovodstvom, tražeći da se prava radnika poštuju i da se radnicima omogući sindikalno organizovanje. O svim pritužbama zaposlenih obavestili smo i centralu u Beogradu, koja je odmah kontaktirala Generalnu konferenciju italijanskih radnika i druge institucije, a o svemu je obaveštena i centrala kompanije u Italiji – potvrdila je za Danas Ružica Stošić, predsednica Samostalnog sindikata za Pčinjski okrug.

Ona je precizirala da je „na uporne zahteve SSS iz Vranja da se omogući sindikalno organizovanje radnika, stiglo obaveštenje od strane rukovodstva Geoksa u Vranju, da se u ovoj kompaniji ni u jednoj njenoj fabrici, ni na koji način ne sprečava niti zabranjuje zaposlenima da se sindikalno udružuju, i da to mogu da čine bez bilo kakvih posledica po njihova prava iz radnog odnosa“.

– Verujemo da će dalje aktivnosti centrale SSS i nas u Vranju dovesti do formiranja sindikalne organizacije u ovoj fabrici i pristupanja socijalnom dijalogu kako bi se sva prava radnika iz radnog odnosa uredila u skladu sa Zakonom o radu – navela je Stošićeva ne precizirajući kada će biti okončan postupak osnivanja sindikalne organizacije. U neformalnom razgovoru sa radnicima Geoksa u Vranju Danasu je potvrđeno da je počelo potpisivanje pristupnica za učlanjenje i da se to odvija bez bilo kakvih problema od strane poslovodstva fabrike. Ranije je iz Organizacije sindikata „Sloga“ najavljeno da će u znak solidarnosti sa radnicima u vranjskoj fabrici biti organizovan protestni skup ispred prostorija Geoksa u Industrijskoj zoni u Bunuševcu.

U fabrici koja proizvodi obuću visoke mode u Vranju je zapošljeno 1.200 radnika, koji su se do sada zbog loših primera odnosa poslovodstva obraćali Inspekciji rada u Vranju, i medijima nakon čega je došlo i do konkretne ideje o osnivanju sindikata zaposlenih. Kompanija Geoks je otvorila fabriku u Vranju uz direktnu podršku Vlade Srbije od preko 11 miliona evra, kao i dodatna ulaganja u sređivanju infrastrukture iz lokalnog i državnog budžeta od preko 50 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari