Nakon neuspelog pokušaja petočlane delegacije sindikata radnika Želvoza iz Smedereva da stupi u kontakt sa gradonačelnicom Jasnom Avramović, koja nije htela da ih primi, više od 400 radnika ušlo je juče silom u zgradu opštine koju trenutno drže u blokadi.


Do ulaska u zgradu je došlo nakon jednočasovnog guranja sa obezbeđenjem opštine i policijom, pri čemu je nekoliko radnika povređeno, zbog čega je morala da interveniše i Hitna pomoć.

– Radnici, predvođeni aktivistima svih pet sindikata koji deluju u preduzeću, trenutno su u velikoj sali gradske opštine Smederevo i nemamo nameru da izađemo dok se ne ispune obećanja koja su nam data prošle godine. Naime, tada su nam nadležni iz Ministarstva privrede obećali socijalni program od 300 evra po godini staža za oko 550 radnika našeg preduzeća koje se nalazi u restruktuiranju i overu zdravstvenih knjižica za one radnike koji su ostali da rade u jednom od najstarijih srpskih preduzeća za remont šinskih vozila. Rečeno nam je da će nam se obratiti Radojko Srbljanović, državni sekretar u Ministarstvu privrede, i mi ćemo ga sačekati ovde u sali opštine i izložiti mu naše probleme. U slučaju da se naši zahtevi ne ispune, nastavićemo boravak u zgradi sve dok nadležni ne uvaže ono što tražimo – kaže za Danas Miki Nojić, predsednik Sindikata „Sloga“ u Želvozu.

Prema njegovim rečima, radnici su nezadovoljni zbog sporog rešavanja njihovih problema i neispunjenih obećanja datim od strane predstavnika Vlade i gradonačelnice Avramović, koja je učestvovala u dosadašnjoj medijaciji.

Inače, u zgradi opštine, ali i oko nje primetan je veliki broj policajaca. Nojić nam je potvrdio da je petoro ili šestoro radnika povređeno tokom nasilnog ulaska u zgradu, te da je Hitna pomoć sanirala njihove povrede i da se sada osećaju dobro.

Uskraćena informacija

U Hitnoj pomoći Smedereva nismo mogli da dobijemo zvaničnu informaciju o stanju povređenih, jer „iako imaju te podatke, ne mogu da ih saopšte bez odobrenja PR službe Doma zdravlja“. U Domu zdravlja su nam dali broj telefona zaposlenog u PR službi koji nam je rekao „da je on samo informatičar koji šalje saopštenja, da ne zna da li ima povređenih i da mu nije prosleđena bilo kakva informacija sa nalogom da je pusti u javnost“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari