Radnicima FAS-a isplaćena tek trećina zaostalih plata 1Foto: youtube

Više od 60 bivših radnika Fabrike akumulatora u Somboru obratilo se advokatima kako bi uložili zajednički prigovor na dužinu stečaja i skrenuli pažnju na to da ni posle prodaje imovine firme nisu uspeli da naplate veliki deo svojih potraživanja.

Konačan broj ljudi koji će pokrenuti taj postupak još se ne zna, jer je prijavljivanje tek počelo, ali se očekuje da će se uključiti većina od nekada preko 900 zaposlenih.

Reč je o zahtevnom i složenom postupku, u njega ulazi tek nekolicina advokatskih kancelarija koje imaju kapacitet da to isprate, a može se pokrenuti tek kada se od momenta otvaranja stečaja postupak ne završi u roku od pet godina, koliko zakon predviđa da on može da traje.

Kako je Danasu objašnjeno, prva stepenica počinje podnošenjem prigovora zbog dužine trajanja stečaja, odnosno zato što radnici, odnosno lica koja imaju potraživanja od te firme, nisu ostvarili pravo na suđenje u razumnom roku.

Taj deo postupka je najvažniji, kažu advokati koji se bave tom tematikom, jer dok god se ne usvoji prigovor, ne može da se ide dalje.

Ako sud odbije prigovor, posle četiri do pet meseci on se može ponovo podneti, sve dok se ne usvoji. Ali, ako se u međuvremenu zaključi stečaj, nestaje i pravo na prigovor.

Kada se i ukoliko usvoji, poverioci imaju pravo da podnesu tužbu za naknadu nematerijalne štete i u tom slučaju radnike bi država obeštetila.

Sledeći korak je tužba zbog materijalne štete, koja se podnosi za sva zaostala materijalna potraživanja prijavljena i priznata prilikom otvaranja stečaja, što je javno dostupan podatak na portalima privrednih sudova.

U momentu kada je početkom 2015. otvoren stečaj Fabrike akumulatora, koja je bila deo koncerna Farmakom Miroslava Bogićevića, ukupna dugovanja dostizala su nekih 15 milijardi dinara a potraživanja su bila tako beznačajna da ni jedan od tri stečajna upravnika, koliko ih se smenilo na ovom predmetu, nije pokrenuo bilo kakvu parnicu radi naplate.

Samo zaposlenima, fabrika je dugovala zarade i doprinose za najmanje dve godine.

– Deo neisplaćenih zarada, oko 30 odsto, pokrio je Fond solidarnosti, to je za nekih devet meseci i za taj period povezan im je i staž. Pre nekoliko meseci dobili smo parnice koje sam pokrenuo protiv nekih bivših zakupaca, i deo iz stečajne mase koji je bio rezervisan za to, podelili smo opet poveriocima iz prvog isplatnog reda, a u to spadaju radnici i PIO fond. To nije bilo mnogo, u proseku oko 25.000 dinara, zavisno od broja radnih sati koje su imali. Ceo radni staž im verovatno niko neće povezati jer je reč o privatnom preduzeću. Kod stečaja firmi sa društvenim kapitalom, to je činila država, ali u privatnim te obaveze ostaju neizmirene – kaže za Danas stečajni upravnik Predrag LJubović i dodaje da su imovina, Fabrika akumulatora i neke celine, unovčene za oko osam miliona evra.

Naglašava da je sada u toku završna raspodela i povezivanje staža, oko 60 miliona dinara za te namene uplaćeno je već PIO fondu pa će od ukupno prijavljenog duga zaposlenima biti uplaćeno još oko deset odsto. Fabrika je krajem 2017. prodata kao pravno lice, što znači da je zadržala tehnologiju i proizvodni brend, ali da nema nikakve obaveze prema bivšim radnicima.

Prvi kupac bilo je preduzeće registrovano u Švajcarskoj, Batagon Energy, dok je sadašnji vlasnik slovački Blackhorse Holding iz Bratislave. Proizvodnja je obnovljena, ali ni tri godine od pokretanja pogona, fabrika ne uspeva da ostvari dobit.

Naprotiv, od početnog gubitka iz 2018. od 177 miliona dinara, prošlu godinu završila je sa 388 miliona u crvenom.

Radnici bi ponovo u pogone

Nekadašnji radnik somborske fabrike Aleksandar Zaduha, koji se pridružio inicijativi za podnošenje prigovora, kaže za Danas da su tri godine pre uvođenja stečaja zaposleni protestovali zbog neredovnih i neisplaćenih zarada, ali da je nekolicina sindikalnih predstavnika, među kojima je bio i on, zbog toga dobila otkaz.

„U jednom periodu, 113 dana protestovali smo na placu fabrike, ali je posle toga štrajk prekinut iako ni jedan zahtev nije ispunjen. Radnicima je firma ostala dužna milionske iznose, meni je sud priznao 560.000 iako je po mojoj računici trebalo više, a samo je mali deo toga isplaćen“, kaže Zaduha. Ipak, čuo je da sadašnji vlasnici traže radnike, ovih dana će se najaviti i otići da vidi ima li mesta za njega.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari