Radnicima Geneksa i ICG država duguje još 3,2 milijarde dinara 1Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIĆ

Ni 13 godina otkako su se stekli uslovi za isplatu socijalnog programa bivši zaposleni u kompanijama ICG i Generaleksport još nisu dobili svojih 200 evra po godini staža – država im duguje još 3,27 milijarde dinara.

Pre tri godine većini od 5.000 radnika u ove dve firme koje su prodate 2009. godine isplaćen je deo novca za socijalni program od 26,92 odsto, potom su dobili dodatnih 3,48 odsto, ali im država i dalje duguje 69,6 odsto.

Da bi to moglo da se desi neophodno je da se svi sudski postupci koji traju godinama završe. To su uglavnom postupci u kojima banke u stečaju potražuju od ovih kompanija novac na osnovu garancija koje su izdavale Geneksu za obezbeđenje poslova. Prema tvrdnjama radnika, potraživanja banaka na ime navodnih garancija izdatih Geneksu za obezbeđenje poslova od pre 30 godina iskorišćena su da se blokiraju isplate socijalnog programa zaposlenima do okončanja sudskog procesa.

Poslednje ročište za Beogradsku banku održano je 24. februara ove godine u Privrednom sudu, kaže za Danas predstavnik bivših radnika Branko Radičević.

On očekuje presudu o oslobođanju rezervisanih sredstava u iznosu od dodatnih 13 milijardi dinara na osnovu veštačenja i presude Apelacionog suda, što bi ukupno oslobodilo 19 milijardi dinara za isplatu.

“Na stečajnom računu ICG evidentirano je stanje u iznosu od 21,057 milijarde dinara od prodate imovine ICG prema poslednjem izveštaju stečajnog upravnika, a prema nalazu veštaka sve banke ukupno mogu da se naplate od ICG kao solidarnog dužnika samo do iznosa osnivačkog uloga Geneksa koji je nešto veći od četiri milijarde dinara”, napominje Radičević i dodaje da je do sada bivšim zaposlenima isplaćeno 1,4 milijardi dinara i da novca ima da se isplate svi, da su se apsolutno stekli svi zakonski uslovi za isplatu nesporno priznatih naknada u celosti.

Pet banaka je ukupno prijavilo potraživanje, sve te banke su u stečaju, a ono što bi zaposlenima moglo da bude šansa za ubrzanje isplate jeste to što su veštaci, kako za Danas tvrdi jedan od radnika Dragoljub Škoro, utvrdili da su iste banke prijavljivale ista potraživanja i kod Geneksa, i kod ICG, koji je bio njegova ćerka firma i u ovom slučaju solidarni dužnik.

Naime, radnicima ICG i Geneksa trebalo je da bude isplaćeno 200 evra po godini staža još 2009. kada su se prodajom imovine Bloka 20 i hotela Grand i Konaci na Kopaoniku stvorili uslovi za to. Trebalo je 10 godina da prođe da bi se radnicima isplatio samo deo od više od 20 milijardi dinara koliko je tada bilo na namenskom računu.

Radnici tvrde, što su u nekoliko navrata rekli i Agenciji za licenaciranje stečajnih upravnika, kao i stečajnom upravniku ICG, da je u “slučaju Geneks i ICG” očigledno učinjeno niz protivzakonitih postupanja od strane merodavnih državnih institucija i sudova, kao i da nije primenjena postupnost u primeni odgovarajućih zakona o privatizaciji, restrukturiranju, stečaju, obligacionim odnosima.

Deo bivših zaposlenih u kompanijama ICG i Geneks su, kako kažu naši sagovornici, pravdu zatražili i na Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, a stečajnog upravnika su obavestili i preneli mu „poruku upozorenja“ da ukoliko opravdani zahtevi za isplatu u celosti ne budu uslišeni u razumno prihvatljivom roku da će biti prinuđeni da pravdu traže i dokazuju na ulici, protestom ispred ALSU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari