Radnicima „Zastava oružje” nisu isplaćene zarade, fabrika duguje milijarde 1Foto: Z. S. M.

Radnicima fabrike Zastava oružje AD nisu isplaćene zarade koje su po Kolektivnom ugovoru morale da budu isplaćene do 20. u mesecu, navodi se u saopštenju Sindikalne organizacije kragujevačke fabrike.

Po mišljenju sindikalaca negativne posledice po poslovanje su sve izraženije, s obzirom da se kupci povlače i otvoreno žale na mešetarenje predsednika Nadzornog odbora koji nastoji da posrnuloj fabrici stavi još veći teret u situaciji kada je pomoć nikad potrebnija.

– Zbog katastrofalnog upravljanja i rukovođenja proteklih godina fabrika se našla u izuzetno teškoj situaciji. Fabrika Zastava oružje ni posle puna tri meseca nema generalnog direktora, čime je dovedena pred potpun slom. Drastično kršenje zakona, kršenje privrednog prava i svih drugih zdarvorazumskih načela koja se sprovode preko predsednika Nadzornog odbora i pukovnika Vojske Srbije Ivice Marjanovića dovelo je do potpune devastacije fabričkog sistema, ističe se u saopštenju koje potpisuje Dragan Ilić, predsednik Sindiklane organizacije Zastava oružje.

Za njih takva zloupotreba upravljanja koja je imala posledice na krajnji rezultat poslovanja je do te mere izvitoperila fabrički sistem da je gotovo nemoguće vraćanje na staro i norme koje su do pre samo nekoliko godina davale meru uređenosti jer su poštovane procedure i interna dokumenta o organizovanju i radu.

– U godini kada se obeležava 170 godina postojanja na delu je nezabeležen eksperiment kažnjavanja fabrike koji traje godinama i koji je fabriku doveo na rub propasti. Iako posrnula ima svetski proizvod koji se traži, i izuzetnu tržišnu poziciju pa bi mogla da se podigne ako bi se oslobodila nezakonitog upravljanja čime bi joj se udahnula vitalnost i snaga.Zvanično, po izveštajima o poslovanju, fabrika je zadužena od 2017. godine za 7 milijardi dinara, navodi se u obraćanju javnosti i medijima Sindiklane organizacije Zastava oružje.

Oni ističu da će radnici braniti fabriku od propadanja ne samo da bi branili svoju egzistenciju, već i zbog potrebe da se spašava tradicionalna, nacionalna i istorijska vrednost koju predstavlja fabrika Zastava oružje.

Radnici, građani Kragujevca i narod Srbije ne smeju zaboraviti da današnja fabrika nosi nasleđe Vojnotehničkog zavoda koji je uvek bio jedan od stubova odbrane zemlje i kao takav je ugrađen u same temelje njene državnosti, podsećaju radnici Zastave oružje.

– Zato, ponovo apelujemo na nosioce vlasti da samo omoguće fabrici normalan rad i saniraju posledice upravljanja koje je podržavano prethodnih godina od svih ministara kojima se Sindikat obraćao, zaključuju u saopštenju Sindiklane organizacije, dodajući da „radnici fabrike očekuju da u toku današnjeg dana bide isplaćena zarada”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari