Rajaner odložio letove iz Niša do Milana, Malte i Berlina za mart sledeće godine 1Niški aerodrom Foto: V. Torović

Najveća evropska niskotarifna avio-kompanija Rajaner odlučila je da obnovi letove od Niša do Milana, Malte i Berlina u martu sledeće godine, nakon što su oni privremeno obustavljeni zbog pandemije korone virusa, dok su letovi od Niša do Bratislave ukinuti.

– Iako duboko žalimo zbog ovog smanjenja broja letova i odlaganja istih, primorani smo da to učinimo zbog izuzetno lošeg upravljanja i pravila o putovanjima Evropske unije – navela je kompanija u saopštenju, precizirajući da će smanjiti zimske kapacitete sa prvobitno planiranih 60 odsto na 40 odsto „zbog povećanih ograničenja letova i slabijih rezervacija“.

Prema najnovijim planovima Rajanera, linija sa niškog aerodroma „Konstantin Veliki“ do Milana, odnosno Bergama pored Milana, trebalo bi da bude uspostavljena 2. marta sledeće godine, a do Malte 5. marta.

Kompanija je prethodno saopštila da će letove do ovih destinacija obnoviti u toku ovog meseca. Letovi iz Niša za Berlin, do kojeg je moglo da se leti tokom ove letnje sezone, trebalo bi da budu nastavljeni 28. marta sledeće godine.

I nacionalni prevoznik Er Srbija je obnovio samo deo svojih letova iz Niša, i to do Hanovera, Nirnberga i Hana. Niskotarifni Viz Er je privremeno obustavio letove do Beča i Malmea, koji bi, po najavama, trebalo da budu obnovljeni u decembru ove godine, odnosno u martu sledeće godine.

Zbog pandemije korona virusa aerodrom „Konstantin Veliki“ je pretrpeo značajni pad prometa putnika i robe.

Tokom prva tri kvartala ove godine, preko ovog aerodroma letelo je 136.811 putnika, što je smanjenje od 53,7 odsto u odnosu na isti period 2019, kada je prevezeno 295.578 putnika. Broj operacija aviona iznosio je 849, što je pad za 34,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

U prvih devet meseci ove godine prevezeno je 37, 4 tona robe, što je za 61,09 odsto manje nego u istom periodu prošle godine. Broj operacija kargo aviona, kojih je u tom periodu bilo svega 23, manji je za 42,50 odsto nego u isto vreme prošle.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.