Rajfajzen banka preuzela Kredi agrikol 1EPA/FEHIM DEMIR

Konsolidacija srpskog bankarskog tržišta nastavljena je preuzimanjem francuske Kredi agrikol od strane austrijske Rajfajzen banke.

Rajfajzen banka je makon dobijanja saglasnost Narodne banke Srbije i ostalih regulatornih tela završila akviziciju Kredi agrikol banke i CA Lizinga, saopštila je ova banka.

Ovom akvizicijom realizujemo dugoročne strateške planove o proširenju poslovanja u Srbiji. Ponosni smo zbog činjenice da je naša centrala, Raiffeisen Bank International, prepoznala potencijal u Srbiji i podržala nas u nameri da se još bolje pozicioniramo na tržištu. Zahvaljujemo i Narodnoj banci Srbije na visoko profesionalnom pristupu u procesu odobrenja ove akvizicije„, izjavio je Zoran Petrović, predsednik Izvršnog odbora Rajfajzen banke.

Proces akvizicije započet je u avgustu prošle godine potpisivanjem ugovora, a spajanje Rajfajzen banke i Kredi agrikol se očekuje do kraja drugog kvartala 2023. godine. Zahvaljujući tome, očekuje se da će Raiffeisen banka povećati svoje tržišno učešće u Srbiji na 12 odsto i zauzeti treću poziciju na tržištu po vrednosti ukupne bilansne aktive. Kreditni portfolio Raiffeisen banke bi nakon pripajanja Crédit Agricole banke trebalo da dostigne vrednost od gotovo tri milijarde evra, a baza aktivnih klijenata da premaši broj od million korisnika.

Ovim povodom oglasila se i Narodna banka Srbije:

„Davanjem prethodne saglasnosti za promenu vlasničke strukture, Narodna banka Srbije nastavlja da pruža podršku svim aktivnostima koje su usmerene ka stabilnosti celokupnog finansijskog sektora Republike Srbije.

Navedena promena vlasnika nema uticaja na promenu statusa klijenata ove banke, koja za sada nastavlja da posluje pod istim poslovnim imenom. Ugovori, koji su zaključeni između Banke i njenih klijenata ostaju na snazi nepromenjeni, te klijenti zadržavaju sva prava i obaveze koje su ugovorene sa Bankom“, ističe se u saopštenju NBS.

Novi predsednik izvršnog odbora Kredi agrikola je Petar Jovanović koji je dosadašnji zamenik predsednika Izvršnog odbora Raiffeisen banke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari