Rasprava u Skupštini: Koliko će nas koštati pruga Beograd-Niš 1Foto: Narodna stranka

Poslanica Narodne stranke Marina Lipovac Tanasković izjavila je danas da Srbija skupo plaća svoje pruge, jer će kredit za izgradnju železničkog koridora između Beograda i Niša koštati 2,8 milijarde evra što znači da se za jedan kilometar pruge plaća 12 miliona evra i to za brzine od 150 kilometera na sat što je malo u odnosu na svet.

Ona je na sednici Skupštine ukazala da nije jasno ko odlučuje koje će se pruga raditi i da se rade pruge za koje nema tenderske procedure, odnosno da se ugovori sklapaju sa „prijateljima iz Kine koje za podizvođače biraju samo firme bliske vlasti“.

Lipovac Tanasković istakla je da državi su važni samo investitori, a ne bezbednost putnika.

Ministar Goran Vesić je rekao da nije tačan podatak od 2,8 milijarde ističući da će koridor između Beograda i Niša koštati 1,65 milijardi evra, negirajući i da će brzina vozova na toj pruzi biti 150 kilometara na sat.

Vesić je, odgovarajući na pitanje ko određuje šta će se graditi, upitao ko je kralju Milanu odredio da gradi prugu između Beograda i Niša.

Naveo je da će, između ostalog, biti rekonstruisane pruge Sombor-Vrbas, Pančevo-Zrenjanin-Kikinda-Subotica, Beograd-Pančevo-Vršac-granica sa Rumunijom i pruga Kraljevo-Rudnica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari