Rast građevinskih radova u prvom kvartalu vuče infrastrutkura 1foto FoNet Marko Dragoslavić

Vrednost izvedenih građevinskih radova na teritoriji Srbije u prvom tromesečju porasla je za 22 odsto u tekućim cenama, saopštio je Republički zavod za statistiku.

U stalnim cenama rast iznosi 18,3 odsto u odnosu na isti period 2023. godine.

Posmatrano prema vrsti građevina, vrednost radova na zgradama porasla je 8,3 odsto, a na ostalim građevinama 23,3 odsto, gledano u stalnim cenama. Ostale građevine se odnose na infrastrukturu, cevovode, industrijske građevine.

Vrednost građevinskih radova u prva tri meseca ove godine u odnosu na isti period prošle je povećana u svim regionima, a najviše u Južnoj i Istočnoj Srbiji 25,5 odsto, Vojvodini 22,9 odsto, Beogradskom regionu 17 odsto i u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji 11,3 odsto.

Vrednost izvedenih radova izvođača iz Republike Srbije u prvom kvartalu 2024. godine, za radove koji su izvođeni na teritoriji Republike Srbije i inostranstva, porasla je za 20,2 odsto u odnosu na isti kvartal 2023. godine, posmatrano u tekućim cenama, dok rast u stalnim cenama iznosi 16,6 odsto.

Zanimljivo je da je vrednost ugovorenih radova u prva tri meseca ove, u odnosu na isti period 2023. godine smanjena je za jednu trećinu.

U odnosu na prethodni kvartal, odnosno poslednja tri meseca prošle godine, vrednost izvedenih radova je u realnom iznosu smanjen za 55,5 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari