Rast transakcija Dina karticama u onlajn trgovini 66 odsto u 2022. 1Foto: Shutterstock/Barillo_Picture

U 2022. godini u Dinakard sistemu je zabeleženo povećanje broja realizovanih transakcija za 20 odsto na fizičkim prodajnim mestima i za oko 66 odsto na internet prodajnim mestima u odnosu na prethodnu godinu, saopštila je Narodna banka Srbije.

Kako se navodi, tome je doprineo i rast broja internet prodajnih mesta koja prihvataju DinaCard platne kartice. U ovom trenutku 1.800 internet prodajnih mesta prihvata DinaCard kartice, dok se DinaCard kartice prihvataju na praktično svim POS terminalima i bankomatima u prihvatnoj mreži.

„Narodna banka Srbije podseća građane da korišćenje nacionalne platne kartice donosi značajne pogodnosti i prednosti za društvo u celini i iz tog razloga su nacionalni kartični sistemi prisutni na velikom broju razvijenih tržišta u svetu: u Nemačkoj, Francuskoj, Danskoj, Španiji, Italiji, Norveškoj, Belgiji…, a značaj postojanja nacionalnih kartičnih sistema je višestruk“, kažu u NBS.

U NBS navode prednosti korišćenja domaće platne kartice:

„To su niži troškovi koje banke imaju prema nacionalnim kartičnim sistemima, u odnosu na internacionalne, a s obzirom na to da se u praksi troškovi prevaljuju na korisnike- trgovce (preko trgovačke naknade) i građane (preko usluga održavanja tekućeg računa i sl), smanjuju se i troškovi koje plaća društvo u celini“, navodi se u saopštenju.

Na primer, troškovi banaka prema internacionalnim kartičnim sistemima u 2019. i 2020. godini, bili su preko 100 miliona evra, odnosno preko 95 odsto ukupnog prihoda svih kartičnih sistema na tržištu, dok su s druge strane, u tom periodu imali 75 odsto učešća u ukupnom prometu.

Troškovi banaka prema nacionalnom kartičnom sistemu su u istom periodu iznosili 5,6 miliona evra, odnosno malo iznad pet odsto ukupnog prihoda svih kartičnih sistema na tržištu, dok je s druge strane, u navedenom periodu, nacionalni kartični sistem imao 25 odsto učešća u ukupnom prometu.

NBS navodi još neke prednosti korišćenja domaće platne kartice:

– Sredstva naplaćena za usluge nacionalnim platnim karticama ostaju u zemlji i ne predstavljaju novčani odliv iz zemlje, već, naprotiv, doprinose nacionalnim privredama.

– Usluge su prilagođene lokalnim potrebama.

– Obezbeđuju nezavisnost finansijskog sistema, jer izvršavanje transakcija platnim karticama ne zavisi od jednostranih odluka kartičnih sistema (koji su privatne kompanije) pošto se obrada i netiranje transakcija karticama internacionalnih kartičnih sistema izvršava van Republike Srbije.

– Domaći sistemi se bolje prilagođavaju potrebama domaćih kupaca i trgovaca kroz razvoj novih proizvoda, a time se bezgotovinska plaćanja čine dostupnijim i građanima i privredi, a jedan od uspešnih primera je plaćanje na rate debitnom karticom koja je pandan čekovima;

-Veća konkurencija – sprečava se stvaranje monopola/duopola koji su karakteristični za tržišta platnih kartica. Banke imaju više izbora, a internacionalni kartični sistemi ne mogu nametati nepovoljne uslove poslovanja.

„Na inicijativu Narodne banke Srbije da se korisnicima ponudi bezgotovinski platni instrument koji će im omogućiti da plaćaju na odloženo, u okviru svojih raspoloživih sredstava i bez potrebe da se dodatno zadužuju u banci korišćenjem kredita, omogućeno je plaćanje na rate DinaCard debitnim karticama.

Kako su troškovi za procesiranje transakcija u DinaCard sistemu daleko niži u poređenju s internacionalnim kartičnim sistemima, kod plaćanja DinaCard karticom na odloženo ili na rate, trgovci plaćaju značajno nižu trgovačku naknadu u odnosu na slične proizvode kartica inostranih kartičnih sistema, što DinaCard karticu čini prvim izborom kod trgovaca i za ovu vrstu plaćanja.

U 2022. godini promet korišćenjem ovog platnog instrumenta povećan je za 32 odsto u odnosu na 2021. godinu“, navode u NBS dodajući da plaćanje na rate bez kamate debitnom DinaCard platnom karticom u ovom trenutku svojim korisnicima omogućavaju Banka Poštanska štedionica, NLB Komercijalna banka i Banca Inteza.

U NBS ističu i da sada sve banke prihvataju kineske Unionpej kartice, kao i da su započete aktivnosti na prihvatanju kartica američkog sistema Discover Financial Services u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari